« Vissza

Online biztonság

Informatikai alapok

Manapság már nem csak a szabadidőnk egy részét töltjük az interneten, de gyakran online is dolgozunk, intézzük ügyeinket vagy vásárolunk. A különféle okoseszközök terjedése mindezt csak felerősíti. Arra azonban figyelnünk kell, hogy biztonságban legyünk az interneten, hiszen már nem csak böngészünk és cikkeket olvasunk, hanem bizony gyakran megadjuk és  tároljuk személyes adatainkat, sőt akár bankkártyánkkal is fizetünk, ez pedig számos veszélyt rejthet magában, ha nem vagyunk elég óvatosak és körültekintőek. Lássuk, mely tényezőkre érdemes odafigyelnünk!

Megfelelő jelszavak 

Talán a jelszó az első, amely eszünkbe jut, ha a biztonságról van szó. Már szinte kötelező is mindenhol jelszót beállítanunk, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyet. Bármilyen eszközről, vagy oldalról legyen is szó, használjunk erős jelszavakat, melyek minden esetben különböznek egymástól. A legfontosabb, hogy ne legyenek könnyen kitalálhatóak és feltörhetőek. Igyekezzünk olyan kombinációkat választani, amelyek számunkra megjegyezhetőek, viszont másnak nem jelentenek semmit, kellően hosszúak és tartalmaznak kis- és nagybetűket, számokat és – ha az adott portálon engedélyezett – különleges karaktereket is. Amennyiben a sok jelszó észben tartásával akadnak problémáink, vagy csak szeretnénk biztosra menni, akkor használhatunk jelszókezelő programokat, amely tárolja számunkra az összes portál belépési adatait és csak egyetlen jelszót kell megjegyeznünk a használatához.

Vírusirtó programok

Számítógépünkre és internetezésre használt okoseszközeinkre telepítsünk vírusirtó programot és a javasolt időközönként frissítsük is! Továbbá ismeretlen helyekről, fájlmegosztókról ne töltsünk le képeket, programokat, hiszen ezekkel együtt előfordul, hogy vírusokat is kapunk, melyek gyakran azért telepszenek meg a gépünkön, hogy információkat szolgáltassanak rólunk, ellopják a személyes adatainkat, köztük a bankkártyánk adatait. Jobb elővigyázatosnak lenni és megelőzni, kiszűrni a kártékony programok telepítését.

SSL tanúsítvány

Amennyiben egy honlapon adatokat kell megadnunk, vagy online vásárolunk, csak olyan weboldalon tegyük mindezt, amely rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, hiszen ezáltal az adataink titkosítva jutnak el a szerverig. Ha nem ilyen oldalon járunk, akkor a legtöbb böngésző figyelmeztet is minket erre, de a címsorban szereplő lakat ikon, vagy a https:// protokoll használata is segítségünkre lehet abban, hogy megbizonyosodjuk az SSL tanúsítvány meglétéről.

Kétlépcsős hitelesítés

Ahol lehet, alkalmazzuk a kétlépcsős hitelesítést! Így még ha valaki megszerzi is a jelszavunkat, akkor sem tud belépni fiókjainkba anélkül, hogy egy második módon is azonosítaná magát. Ez jellemzően egy telefonunkra küldött kód, melyet be kell írni. Ha alkalmazzuk a kétlépcsős azonosítást, akkor még biztonságosabb lesz a belépés és az online jelenlétünk.

Kapcsolódó cikkek