« Vissza

Mi az FTP? Mire lehet használni?

Informatikai alapokWebtárhely

Webtárhelycsomagjaink

FTP-n tudod fogadni? Egyre kevesebbszer halljuk ezt a kérdést, ha dokumentumok megosztásáról van szó, de vannak cégek, amelyek még ragaszkodnak hozzá. Ez a fájlátviteli protokoll régi motorosnak számít, így – az adatok biztonsága és a könnyebb munkavégzés érdekében – ezúttal nemcsak bemutatjuk a működését, de ellenérvekkel és alternatívával is szolgálunk.

 

Mi az FTP?

 

Az FTP az angol File Transfer Protocol kifejezés rövidítése, vagyis fájlátviteli protokoll, amely adatok – pontosabban állományok (pl.: Word-dokumentum, videó, fotó, stb.) – hálózaton keresztüli megosztását, elérését és letöltését teszi lehetővé, fizikailag egymástól távoli eszközök között.

 

Az FTP-kapcsolat egy szerver és egy kliens között internetes kapcsolattal, vagy helyi hálózat segítségével jön létre. Nyilvános és jelszóval védett verzióját különböztetjük meg.

 

A hozzáféréshez többnyire felhasználónév és jelszó szükséges, de megfelelő konfiguráció esetén a névtelen csatlakozás is lehetséges.

 

Titkosításához dolgozták ki az FTPS és SFTP protokollt, amelyek valamivel biztonságosabb adatátvitelt biztosítanak egy régi hagyományokkal rendelkező rendszer (FTP) alapján.

 

Használatához szükség van egy kliensre, amely a népszerű operációs rendszereknél már az alaptartozék része, de rengeteg egyéb kliensprogram is elérhető.

 

Mire lehet használni?

 

Cégen belül, kollégák és ügyfelek között szokás FTP segítségével megosztani mindenféle fájlokat, dokumentumokat, mint például szerződések, grafikák, jelentések, videók, képi anyagok, prezentációk, marketing anyagok, szoftverek, stb.

 

A fájlmegosztás mellett honlapokhoz csatlakoztatva a weboldalak tartalmi frissítése is megoldható FTP-kapcsolattal.

 

Miért idejétmúlt?

 

Meg kell jegyezni, hogy a mai peer-to-peer, felhő alapú szolgáltatások világában az FTP-rendszer se nem túl modern, se nem túl biztonságos alternatíva.

 

A hackerek számára könnyű célpont, még akkor is, ha jelszóval védett verziót használunk. Az FTPS, vagyis az FTP Secure egy jobb megoldás, ahogy az SFTP is, de nincs garancia a feltörhetetlen hálózatra, érzékeny adatok szivároghatnak ki, amelyek illetéktelenek kezébe kerülnek.

 

Idejétmúlt protokoll, amit az is jelez, hogy a legnépszerűbb internetes böngésző, a Google Chrome már nem is támogatja. Ezzel szemben a Cloud NAS szolgáltatás maximális védelmet nyújt, minden szempontból megfelel korunk és a cégek igényeinek.

Webtárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek