« Vissza

Hogyan lehet fix IP címem?

Informatikai alapok

Alapvetően a legtöbb internethasználó az internetszolgátójától dinamikus IP címet kap, amelyről bővebben itt lehet olvasni. A fix IP cím előnyei a dinamikus IP-vel szemben, hogy mindig ugyanazon az IP címen elérhető egy eszköz, ami például webszerver vagy levelezőszerver használata esetén kifejezetten hasznos.

Az fix IP viszont általában csak üzleti internet előfizetők számára elérhető, magánszemélyek vagy hagyományos internet használó számára nem. Alapvetően ez nem is probléma, hiszen ha kiszámoljuk, hogy mennyibe kerül egy állandóan elérhető szerver fenntartása, és a fogyasztott áram mennyisége, akkor vannak az otthoni web- vagy levelezőszerver megoldásoknál jobbak is. Elérhető megoldást jelenthet a webtárhely bérlés, amely egy havi, vagy éves díjért cserébe nyújt nekünk egy tárhelyet, amelyet fix IP címen érhet el az internetes közösség. Webtárhelyek esetén általában egy IP címet többen is használnak, viszont ez az IP cím nem változik.

Ha viszont nem weboldalakhoz vagy levelezéshez szeretnénk fix IP címet, esetleg mindenképpen saját “különbejáratú” IP címet szeretnénk, amit senki más nem használ, akkor a VPS a megfelelő megoldás számunkra. Egy VPS üzemeltetése több szakértelmet igényel, mint egy egyszerű webtárhely használata, viszont szabadabban használhatjuk a rendelkezésünkre álló erőforrásokat.

Kapcsolódó cikkek