« Vissza

Hogy áll a konzolháburúban az Xbox, és miért drágult a Game Pass?

Informatikai alapok

A Sony által fejlesztett PlayStation és a Microsoft konzolja, az Xbox között mindig is nagy volt a rivalizálás. A gamerek között dúl a konzolháború, mindenki a másik eszközre esküszik – akárcsak az Android és az iPhone közötti vitában. Az elmúlt egy évben izgalmasan alakult a konzolháború, különösen az Xbox szemszögéből, így most a redmondi cég technológiájára koncentrálunk, miután a japánok újdonsága, a PlayStation VR 2 helyzetét már kibeszéltük.

 

Az Xbox egykori vezetője, Peer Moore bevallotta, hogy nem kell annyira komolyan venni a konzolháborút, hiszen korábban ők szították az ellentéteket. Nem a gamer-közösség megosztása volt a cél, csupán az a fejlődés, amely csak egy ilyen komoly rivalizálás hatására törhet felszínre. Azóta viszont a konzolháború olyan élés lett, ami a szakember szerint inkább káros, mint hasznos.

 

Na de hogy áll a versengés? A Microsoft 2023 februárjában azt állította, hogy a Sony óriási előnyben van, globális szinten 70 százalék a japánok részesedése a konzolpiacból, Európában pedig 80 százalék. Hogy miért mutatkozik nyilvánosan sokkal gyengébbnek egy olyan óriásvállalat, mint a Microsoft?

 

Nos, az amerikaiak ezzel is próbálnak hatni a nemzetközi döntéshozókra, akiknek nem tetszik, hogy felvásárolják az Activision videojáték fejlesztő céget. A 68,7 milliárd dollárra taksált üzletre már az Európai Unió is áldását adta, de még nincs vége a történetnek, a brit versenyhatóság például ellenzi a happy endet. Erre a Microsoft is válaszolt: ha nem változik a véleményük, akkor az Activision játékai elérhetetlenek lesz az angolok számára.

 

Nem sokkal korábban tízezer ember elbocsátását jelentette be a Microsoft, ami az Xbox-részleget is érinti. A konzolhoz tartozó előfizetés, a Game Pass ezt nem érezte meg, a legutóbbi negyedéves jelentés szerint rekordokat dönt az előfizetési rendszer.

 

Ezt a népszerűséget pedig nem félnek kihasználni: 2023 júniusában robbant a hír, miszerint az Xbox Game Pass és a Series X konzol is drágább lesz. Magyarországon az alap előfizetés havi díja 3000-ről 3190 forintra emelkedett, míg az Ultimate csomag 4190 helyett 4790 forintot kóstál. Az éves előfizetőket természetesen egyelőre nem érinti a drágulás. A Series X konzol esetében is komoly, 10 százalékos az árkülönbség.

 

A konzolháború szempontjából nem volt ez a hír előzmény nélküli, hiszen korábban a Sony is komoly áremeléseket jelentett be. Sőt, az Xbox-részleget vezető Phil Spencer már előre jelezte, hogy az árak nem tarthatóak sokáig, ami logikus, tekintve hogy például a Series X konzol ára 2020 óta nem változott, pedig a pandémia óta elég komoly gazdasági hatások söpörnek végig a világon.

Kapcsolódó cikkek