« Vissza

Így változnak az Xbox-előfizetések

Informatikai alapok

Az Xbox körül mostanában zajlik az élet: néhány hete számoltunk be a konzolháború állásáról a PlayStation ellen és a Game Pass drágulásáról, most pedig újabb komoly változásokról érkeznek a hírek.

 

Az első hír, amelyre a Microsoft konzolja kapcsán felkaptuk a fejünket, hogy megszűnik az Xbox Game Pass családi csomagja. A redmondi vállalat bejelentése szerint a szolgáltatásra már nem is lehet előfizetni, az eddigi előfizetők pedig nem tudnak új családtagokat hozzáadni.

 

A családi csomag előnye természetesen a csoportos kedvezmény volt, hiszen havi szinten több ezer forintot lehetett spórolni ahhoz képest, mintha minden családtag egyenként fizetett volna elő – ez a lehetőség egyik pillanatról a másikra veszett oda.

 

Nemzetközi szinten ennek nem volt komoly visszhangja, hiszen a családi csomag kísérleti jelleggel indult el néhány országban, csakhogy köztük volt Magyarország is, így hazánk gamereit érzékenyen érintette a hír.

 

Mivel a Microsoft nem részletezte sem az okokat, sem a kivezetés mikéntjét, így talán még lehet reménykedni, hiszen a hír azt is jelentheti, hogy az eddigi tapasztalatokat összegezve egy új családi csomagot állítanak össze, amit már globálisan el lehet érni – jegyezte meg a 24.hu.

 

Néhány nappal később a HWSW-n olvastunk az újabb változásról: az Xbox Live Gold is megszűnik. Ez nem volt olyan rossz hír, mint a családi csomag megszűnése, hiszen a Microsoft rögtön bejelentette a szolgáltatás utódját, az Xbox Game Pass Core előfizetést is.

 

Ezzel a csomaggal a konzolosok online multiplayer támogatás mellett részesülnek különféle kedvezményekben, illetve egy 25 játékot tartalmazó katalógushoz kapnak hozzáférést, olyan nagysikerű játékokkal, mint például a Forza Horizon 4, a Gears 5 és a Psychonauts 2 – a teljes játéklista ide kattintva nézhető át. Jó hír, hogy a megszűnő Xbox Live Gold keretében megszerzett játékokat mindenki megtarthatja.

 

Az Xbox Game Pass Core jelenti most a “legkisebb” csomagot az előfizetési kínálatban, havi 2500 forintért. A még több előnnyel járó csomagok most így alakulnak: PC (3000 Ft/hó), Konzol (3190 Ft/hó), Ultimate (4790 Ft/hó). (2023. augusztusi adat)

 

A Konzol csomaghoz már több száz játék jár, az új játékok pedig a megjelenés napjától elérhetők, nem is beszélve az egyéb kedvezményekről. A PC csomag mindemellett EA Play tagságot is kínál, az Ultimate csomag pedig mindent visz, hiszen felhőben, PC-n és konzolon is elérhetővé teszi az óriási játékkínálatot, illetve multiplayer lehetőséget is kínál.

 

Az Ultimate csomag jár messze a legtöbb előnnyel, így ugyan sok minden változott az Xbox kapcsán, de a Microsoft stratégiája nem: a legdrágább előfizetés felé szeretnék terelni a játékosokat.

Kapcsolódó cikkek