« Vissza

Fizetős lett a LastPass, mit tegyek? Íme a legjobb ingyenes jelszókezelő!

Informatikai alapok

A világ egyik legnépszerűbb jelszókezelő alkalmazása, a LastPass márciustól korlátozást vezetett be: ingyenes fiókkal csak egyfajta eszközön használható. Választani kell tehát: mobilon vagy számítógépen tudjuk a jelszavainkat biztonságosan tárolni és elérni. Sokan viszont nem szeretnének fizetni azért, hogy mindkét felületen élvezzék a szolgáltatást, így új jelszókezelő után néznek. Mutatjuk a – szerintünk – legjobb ingyenes appot!

A LastPass kényelmetlen választás elé állította felhasználói táborát, hiszen a hasonló alkalmazások egyik legfontosabb előnye, hogy mobilon és számítógépen is kényelmesen elérhetők és biztonságosan tárolhatók az érzékeny adatainkhoz való hozzáférést adó jelszavak. Nagyjából havi 1000 forintnak megfelelő összeg (2,90 euró) ellenében lehet ezt most már megtenni, így érhető, hogy rengetegen ingyenes alternatívát keresnek.

Megannyi hasonló alkalmazás létezik, de leszögeznénk: csak a már régóta bizonyító, sok felhasználó bizalmát elnyerő és megtartó program használatát ajánljuk. Rendkívül fontos a jó választás, hiszen a jelszókezelőkben tárolt adatok szakmai és magánéletünk online bástyái. Ezzel a szemlélettel már szűkül a kör, ahogy azzal is, hogy elvárjuk: egyszerűen használható legyen; kényelmes, gyors és letisztult webes felülettel, illetve mobilos alkalmazással rendelkezzen; ahogy az összes fontos és jól megszokott funkciót is kínálja. Mindennek kiválóan megfelel a Bitwarden, amely szerintünk a kategória legjobbja.

Ez a nyílt forráskódú alkalmazás is rendelkezik ingyenes verzióval, és már ezt használva is korlátlan számú jelszót tárolhatunk. A megbízható, végpontok közötti titkosítással rendelkező Bitwarden még prémium fiókkal is jobb választás, hiszen évi 10 dollárt kóstál, ami sokkal olcsóbb, mint az éves szinten körülbelül háromszor több pénzt kérő LastPass.

Ingyen is van rajta minden, ami az átlagos felhasználáshoz kell, így például kétlépcsős azonosítás, a jelszavak generálása és rendszerezése, és természetesen linkeket és jegyzeteket is adhatunk a különböző oldalakon és szolgáltatásokon használt belépési kódokhoz. Az sem jelent gondot, ha egy-egy jelszóhoz sok információt mentenénk el, ugyanis a jelszavak saját oldalaihoz extra szövegmezőket adhatunk, akár titkosított jegyzeteket is.

Minden népszerű böngészőhöz (Chrome, Firefox, Edge, Opera, Safari) kínál bővítményt, ahogy az operációs rendszerekhez (Windows, macOS, Linux) is letölthető programot, illetve természetesen Android és iOS alapú mobilokon és tableteken is használható alkalmazással. Tapasztalataink szerint tökéletes a szinkronizáció a különböző felületek között.

Ha valaki mégsem a Bitwarden mellett döntene, van még pár remek ingyenes opció, mint például a Zoho Vault, a LogMeOnce, a NordPass és az Enpass.

Kapcsolódó cikkek