« Vissza

Első a biztonság: íme a legjobb jelszókezelő alkalmazások

Informatikai alapok

Egyre több online veszély leselkedik ránk, a mesterséges intelligencia új szintre emelte az átveréseket, így az ember nem lehet elég óvatos a jelszavai kapcsán. Érzékeny adataink és pénzünk védelmében erős jelszó létrehozására van szükség – ehhez már adtunk is hasznos tippeket –, viszont annyi internetes szolgáltatást használunk, hogy senkitől sem lehet elvárni minden belépési kód megjegyzését. Erre a problémára kínálnak megoldást a jelszókezelő alkalmazások, a legjobbakat pedig most össze is gyűjtöttük.

 

1Password

 

A listánkon szereplő összes szolgáltatás tud generálni erős – bár nehezen memorizálható – jelszavakat, így a legnépszerűbb fizetős alkalmazás, a 1Password is.

 

Az iPhone-, iPad- és Mac-tulajdonosok körében abszolút listavezető, és talán a legbiztonságosabb megoldás is, ráadásul rengeteg extra funkciót kínál. Például értesítést küld, ha egy jelszavunk gyengévé válik, például mert felkerül egy kiszivárgott adatbázisba, amit a Have I Been Pwned oldalon lehet ellenőrizni.

 

Természetesen kétfaktoros azonosítás is használható a belépéshez, de ez a tulajdonság szintén igaz a listánkon szereplő összes jelszókezelő alkalmazásra.

 

Minden asztali és mobil operációs rendszerre letölthető, illetve a népszerű böngészőkhöz is kínál kézreeső bővítményt.

 

Extra biztonságot nyújt a titkos kulcs létrehozásának lehetősége, amellyel a Google Authenticator-hoz hasonlóan is használható.

 

A 1Password nem rendelkezik ingyenes verzióval, de egyéni fiók már havi 3 dollártól is elérhető. (2023. júniusi adat)

 

Bitwarden

 

A Bitwarden a legjobb ingyenes jelszókezelő alkalmazás. Nyílt forráskódú, rendkívül biztonságos rendszer. Prémium verzióval is rendelkezik, baráti áron évi 10 dollárért, de az ingyenes verzió bőven elég lehet a legtöbb embernek. (2023. júniusi adat)

 

Ez a kedvenc szolgáltatásunk a listáról, már cikket is írtunk róla, így nem is szaporítanánk a szót, ide kattintva részletes bemutatót olvashat a Bitwardenről. A cikk apropóját az adta, hogy az addig rendkívül népszerű LastPass jelszókezelő fizetős lett, a használata pedig erősen korlátozottá vált, így a listánkon szereplő bármelyik alternatívát jobban ajánljuk.

 

Dashlane

 

A Dashlane azoknak ajánlott, akik különösen tartanak a hackerektől, ugyanis extra figyelemmel pásztázza az internet legsötétebb bugyrait, a kiszivárgott jelszavak után kutatva.

 

Mobilos alkalmazásokkal és böngészős bővítményekkel használható.

 

Előnye, hogy beépített VPN-szolgáltatással rendelkezik, illetve a tömeges jelszóváltoztatás lehetősége is mellette szól.

 

30 napig ingyen kipróbálható, a prémium verzió évi 40 dollárba kerül. (2023. júniusi adat)

 

NordPass

 

A Nordpass a piacvezető VPN-szolgáltatás, a NordVPN fejlesztése.

 

Letisztult dizájnnal rendelkezik, használata gyerekjáték. További előnye a vészhelyzet funkció, amellyel más Nordpass-felhasználóknak engedélyt adhatunk a fiókunkba lépésre.

 

Ha egy eszközön használjuk, akkor a Nordpass ingyenes, a több eszközön történő elérésért évi 36 dollárt kell fizetni. (2023. júniusi adat)

 

Keeper Password Manager

 

Offline is működő szolgáltatás, a jelszavak mellett dokumentumok és fájlok tárolására is használható. Szintén figyeli a sötét webet, hogy figyelmeztessen, ha valamelyik jelszavunk rossz kézbe került.

 

Extra funkciója, hogy 20 sablont nyújt a személyes iratok adatainak mentésére.

 

Használata évi 35 dollárba kerül. (2023. júniusi adat)

Kapcsolódó cikkek