« Vissza

A QR kód a vonalkód örököse?

Informatikai alapok

Egyre több helyen találkozhatunk QR kódokkal a mindennapjaink során. Talán a legtöbb ember azt gondolhatja róla, hogy még egy titkos nyelven írt kód, amit csak a szakemberek értenek. Azonban a QR kódok lényege, hogy megkönnyítsék a felhasználók vagy vevők életét, például egy vásárlási folyamatot. 

Mi az a QR kód?

A QR kód tulajdonképpen egy kétdimenziós vonalkód, vagy másnéven pontkód. A rövidítése az angol Quick Response, vagyis “gyors válasz” szóösszetételből született meg, ami arra utal, hogy a felhasználó gyors visszajelzést szerezhet a kód azonosítása által. A QR kódot a japán Denso-Wave cég fejlesztette ki még 1994-ben, szóval nem is egy új innovációról van szó. Legkönnyebben applikáció segítségével ismerhető fel egy QR kód, viszont az újabb technológiáknak köszönhetően ma már az okostelefonok kamerája képes a kód beolvasására, így a szabadalom is képes volt elterjedni világszerte. 

Hol találkozhatunk QR kóddal?

A QR kód alkalmas a webcímek, üzenetek vagy akár a GPS koordináták betöltésére, mint internetes üzenethordozó, de a marketingesek is hasznos eszköznek gondolják. Ma már a legtöbb termék csomagolásán fellelhető, amelyek általában a gyártó cég weboldalára irányítanak vagy esetleges nyereményjátékok kezelőfelületére, ahol további információkat nyerhetünk akár a cég termékeiről, életéről vagy működéséről. A marketinges szakemberek hatására egyre gyakrabban láthatunk QR kódot hirdetésekben és reklámokban is. QR kóddal találkozhatunk kültéri plakátokon vagy újságokban is. 

Egy eseményt hirdető plakát vagy online reklám tekintetében előszeretettel helyeznek el rajtuk olyan QR kódot, amin keresztül bármilyen online vásárlás gyorsan és könnyedén elvégezhető. Előfordul, hogy névjegykártyán találkozunk QR kóddal, ami a személyhez köthető saját weboldalt, vállalkozásának weblapját vagy közösségi média oldalt rejt.

Hogyan lehet használni a QR kódot?

Ahogy már fentebb is említettük a QR kód beolvasása alkalmazáson keresztül vagy okostelefon kameráján keresztül zajlik. Mindkét esetben a telefon kamerájára van szükség, azonban az újabb modelleknek már van saját QR kód leolvasójuk. A kód beazonosítása azért egyszerű folyamat, mert a kamera bármely szögből képes felismerni a vonalkód egyedi alkotóit. Tehát a telefont a kód fölé tartva, fókuszálást követően láthatjuk a QR kód mögött rejtőző adatokat, információkat.

A QR kódokat természetesen nemcsak használni, hanem létrehozni is lehet. Elkészítéséhez QR kód generátort kell segítségül hívni, amivel szakember nélkül is rendelkezhetünk saját vonalkóddal. Ehhez megannyi generátort találunk az interneten, úgyhogy tetszésünk szerint válogathatunk közülük és beállíthatjuk azt is, hogy nyomdabarát vektoros vagy PDF formátumú legyen.

Egy konkrét példa az életből:

A Simple alkalmazáson 2020. tavasza óta elérhető a távolsági buszra történő elővételes jegyek vásárlása. A felszállás előtt a jegyeket érvényesíteni kell a busz oldalára kihelyezett útmutató alapján, ami egy QR kód beolvasással véglegesíthető. Ezzel a társaság modernizálta a jegyvásárlást, meggyorsította a felszállás menetét és a vírushelyzetet szem előtt tartva, csökkentette az érintkezések számát. Gondolta volna, hogy ennyi mindenre megoldást nyújthat egy QR kód?

A technika nagyon sok mindenben megkönnyíti mindennapjainkat, megoldást jelenthet egy problémára, általa elérhetővé válnak különböző szegmensek és célcsoportok, kiszélesíthetjük tudásunkat vagy örömet szerezhetünk másoknak. Megeshet, hogy minderre egy QR kód beolvasásával találja meg a választ. Gondolta volna?

Kapcsolódó cikkek