« Vissza

Figyeljünk oda!

Weboldalkészítés

Hiába van szép, design-os oldalunk, kiváló honlapötletünk, számtalan buktató van így is. Összegyűjtöttünk néhány tudnivalót, melyet tapasztalataink szerint sokan rosszul csinálnak vagy csak megfeledkeznek róla.

Hozzáférhető fájlok
Rengeteg kárunk származhat abból, ha személyes dokumentumainkat is a szerveren tároljuk, illetve a honlapok könyvtárai elérhetőek annak ellenére, hogy nem akartuk a nagyközönség elé tárni. Fontos, hogy odafigyeljünk ezen adatok védelmére és rendelkezzünk robots.txt fájllal, valamint .htpasswd fájllal. A robots.txt fájlban lehet meghatározni, hogy a Google milyen aloldalakat, mappákat ne indexeljen, míg a .htpasswd fájl által jelszóval és felhasználónévvel védhetjük őket.

Biztonsági mentések
Az egyik legnagyobb hiba, amit el lehet követni, hogy ha oldalunkról nincs biztonsági mentés. Bármilyen probléma merüljön is fel, amennyiben rendelkezünk biztonsági mentéssel, visszahozhatjuk weblapunkat abba az állapotba, melyben még rendesen működött, illetve a honlap elvesztése esetén könnyedén újraépíthetjük.

Oldaltérkép
A robots.txt eredeti feladatát gyakorlatilag az oldaltérkép és a sitemap.xml vette át. Mind a kettő segíti a keresőket az oldalon való navigálásban, megkönnyíti az indexelést. A sitemap.xml tartalmazza weblapunk összes URL-jét, míg az oldaltérkép nemcsak az indexelést könnyíti, hanem a látogatóknak is segít az oldalon való tájékozódásban.

Rossz URL-tagolás
Különböző aloldalaink esetében elengedhetetlen, hogy az URL tagolva legyen, ugyanakkor nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük meg. Nagyon elterjedt az a fajta, mikor csak alulvonás szerepel a tagok között, ám ez közel sem a leghatékonyabb módszer. Sokkal átláthatóbb és a Google számára is kezelhetőbb a kötőjeles, gondolatjeles tagolás.

Nofollow hiánya
A HTML programozás egy olyan eleme a nofollow, mely az indexelő robotokat utasítja arra, hogy az adott hivatkozást ne kövessék. Olyan honlap esetén, ahol a felhasználók is kedvükre linkelhetnek, fontos jeleznünk a Google felé, hogy mi nem vállalunk felelősséget érte, nem mi helyeztük el az adott linket az oldalon. Ezzel elkerülhető, hogy megbüntessenek minket, amennyiben az egyik link olyan oldalra mutatna, mely nem felel meg az előírásoknak.

Linképítés
Még ha rendelkezik is weblapunk megfelelő tartalommal, mely releváns, folyamatosan frissül és kellő kulcsszómennyiséget is tartalmaz, szükségünk van a linképítésre is. Ez azt jelenti, hogy honlapunk elérhetősége minél több oldalon szerepeljen, lehetőleg egyoldalúan. Nagyobb súllyal rendelkeznek azok az elérhetőségek, melyekhez nem társul a mi oldalunkon viszontlink, ugyanakkor arra is oda kell figyelni, hogy témánkhoz kapcsolódó oldalakon legyünk többségében jelen.

Kapcsolódó cikkek