« Vissza

Mire figyeljünk, ha megbízunk valakit a weboldalunk kezelésével?

WeboldalkészítésWebtárhely

WordPress webtárhelycsomagjaink


Gyakran előfordul, hogy szeretnénk beregisztrálni egy domaint, illetve felépíteni egy weboldalt, de ezzel a feladattal inkább megbízunk valakit. Akár egy webfejlesztőről, munkatársról, családtagról van szó, van pár dolog, amire érdemes odafigyelni. Ebben igyekszünk segítséget nyújtani!

 

A domain tulajdonosai mi legyünk

 

Az a személy, aki végzi a domain regisztrációt, annak kell megadnia a domainhez tartozó tulajdonosi adatokat is. Ideális esetben ezek mi vagyunk – a domain tulajdonosai–, de gyakran előfordul, hogy a cég nevében regisztráló munkatárs a saját adatait adja meg, nem a cég adatait, vagy a webfejlesztő a saját nevére regisztrálja a domaint, ahelyett, hogy minket jelölne meg a domain tulajdonosaként.

Ez később legjobb esetben is azzal jár, hogy tulajdonosváltást kell indítanunk, hogy korrigáljuk ezt a hibát. A tulajdonosváltás domain végződésenként eltérő plusz adminisztratív költségekkel jár. A .hu végződésű domainek esetében pedig egyéb adminisztratív kötelezettségeknek is eleget kell tennünk a sikeres tulajdonosváltáshoz.

Rosszabb esetben azonban előfordulhat, hogy elveszítjük a domainünkhöz a hozzáférésünket. Ha például a webfejlesztő, akit megbíztunk az oldalunk kezelésével, elérhetetlenné válik, de az ő nevén van a domain, akkor sajnos az ügyfélszolgálat sem tehet semmit, amivel segíthetne az ügyben, mert módosítási igényt csak a domain tulajdonostól vagy a ügyfélfiók tulajdonostól fogadhat el. Amennyiben a mi nevünkre került regisztrálásra a domain, akkor viszont lehetőség van a domain átregisztrációjára vagy másik ügyfél fiókba mozgatására!

A tanácsunk tehát, hogy vagy saját nevünkben regisztráljuk a domaint, vagy amennyiben megbízunk ezzel valakit, tulajdonosi adatokhoz mindenképp a mi adatainkat tüntesse fel!

 

Ki a domainhez tartozó tárhely tulajdonosa? 

 

A domainek esetében mindig lehetőségünk van megjelölni egy tulajdonost, azonban a tárhely tulajdonosa minden esetben a fiók tulajdonos!

Így amennyiben olyan helyzet adódik, hogy a domainünket új ügyfélfiókba szeretnénk mozgatni a tartalommal együtt, akkor ezt az ügyfélfiók tulajdonosa segítségével tudjuk csak megtenni.

A tartalom mozgatására nincs a rendszerünkben automatizmus, így a tartalom migrációt a domain tulajdonosnak és a fiók tulajdonosának együtt kell elvégeznie, vagy ha a fiók tulajdonos megerősíti, hogy átvihetjük a tartalmat, akkor ezt mi manuálisan el tudjuk végezni webmesteri support keretén belül, azonban ez a szolgáltatásunk plusz költséggel jár.

 

Az egyedi esetek kezeléséhez keresse fel ügyfélszolgálatunkat!

 

Amennyiben a megbízott személy fiókjában van a tartalmunk és ez egy statikus tartalom, akkor kérhetünk az elkészült oldalunkról egy biztonsági másolatot, hogy amennyiben a megbízott személyt nem tudnánk elérni, akkor is könnyedén új tárhelyre vihetjük a tartalmunkat. Egy folyamatosan frissülő oldal esetében, mint például egy hírportál, ez sajnos nem kivitelezhető.

Ha WordPress tartalomkezelőt használunk, ott több admin jogosultságú felhasználót is létre lehet hozni, így amennyiben mi is rendelkezünk a WordPress-fiókhoz jogosultsággal a webfejlesztő mellett, akkor bármikor lementhetjük az aktuális oldalunkat vagy elvégezhetjük a kívánt módosítást.

Összességében érdemes lehet saját fiókban kezelni a domaint és a tárhelyet is, és a webfejlesztőnek csak a WordPress tartalomkezelőhöz admin jogosultságot adni, azonban ha találunk egy megbízható szakembert, aki teljesen magára vállalja a domain és a tárhely kezelését, akkor mindenképpen kérjünk tőle hozzáférést a tartalmunkhoz.

 

Elfelejtett email jelszó

 

Amennyiben elfelejti a postafiókjához tartozó jelszót, akkor a Rackhost felhasználói fiókjába belépve bármikor tudja a jelszót módosítani. Ha a fióknak Ön egy felhasználója, de nem a tulajdonosa, és például a fiókot kezelő informatikus éppen nyaral, nem elérhető, akkor számolni kell azzal, hogy addig nem tud belépni a postafiókba, amíg a fiók kezelője be nem lép és nem ad egy új jelszót Önnek. Ezért érdemes egy olyan megbízható szakembert választani, aki ilyen szituációban tekintettel van a körülményekre és mihamarabb segítséget nyújt a probléma megoldásában – vagy egyéb esetben ajánlott saját email címmel létrehozni a fiókot.

 

Konklúzió

 

Amikor valakit megbízunk a domainünk beregisztrálásával, ügyfélfiókunk kezelésével, vagy weboldalunk fejlesztésével, akkor mindenképpen érdemes előre lefektetni ennek az üzleti kapcsolatnak az alapjait, hogy aztán később ne érjen minket csalódás. Mi azt tanácsoljuk, hogy érdemes szakértőre bízni a weboldal kezelését a megfelelő körülmények, és a fenti tanácsok megfogadása mellett.

Éppen ezért állítottunk össze egy listát azon WordPress webfejlesztőkről, akiket ajánlani tudunk az ügyfeleinknek!

Webtárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek