« Vissza

Klasszikus hibák: ezeket a bakikat kerüljük el SEO-szövegírás során!

SEO

Keresőbarát szövegeket nem tud akárki írni, de bárki is lát neki a SEO-szempontból kulcsfontosságú tartalmaknak, néhány hibát elkerülve nem okozhat kárt. Csak a rutinos szövegírók nem csúsznak el azokon a banánhéjakon, amelyek már megannyi honlap kezelőjén kifogtak. Tanuljunk a bakikból!

Kulcsszavak kihagyása

Ennél nagyobb hibát nem lehet elkövetni a SEO-szövegírás során, viszont könnyen elkerülhető. Azelőtt kell összeállítani a Google-kereső számára is kedvező kifejezések listáját, hogy elkezdenénk írni a bejegyzést. Addig nem zárhatjuk le a cikket, termékleírást vagy blogposztot, amíg nincs benne minden előzetesen kigyűjtött kulcsszó.

Barátunk, a Google mellőzése

Nem biztos, hogy eszünkbe jut az összes kulcsszó, ami fontos lehet, így a szöveg témájában böngésszünk az interneten. Pár minőségi cikk elolvasásával – amellett, hogy ihletet gyűjthetünk és információkat szerezhetünk – biztosan találkozunk olyan kifejezésekkel, amelyeket vétek lenne kihagyni, de magunktól nem is gondoltunk rájuk.

Szinonimák kifelejtése

A Google algoritmusai sokkal okosabbak annál, hogy kulcsszavak unalmas ismételgetésével át lehessen verni. Már nem lehet előnyt kovácsolni a fontos kifejezések felsorolásával, minőségi tartalomra van szükség, hogy előrébb kerüljünk a találati listában. A színvonalas írások szinonimákat használnak, itt az ideje tehát olvasással szókincset bővíteni, illetve beszerezni egy szótárt a rokon értelmű szavakkal.

Olvasói igények figyelmen kívül hagyása

Lehet, hogy nekünk nagyon tetszik, amit írtunk, de vajon belegondolunk, hogy milyen a szöveg olvasói szemmel? Nem árt!

– Vannak benne túl bonyolult mondatok?

– Nem túl hosszúak a bekezdések?

– Elég figyelemfelkeltő a cím?

– Minden fontos információ benne van?

– Elég átlátható a szöveg?

– További olvasásra csábítanak a bekezdések első mondatai?

– Hosszú szöveg esetén adtunk alcímeket?

– Használtunk linkelést a megfelelő helyeken, hogy segítsünk az érdeklődőknek?

Hosszan lehet sorolni még a kérdéseket, amelyekre megnyugtató választ kell adnia a bejegyzésnek – ha nem így van, inkább csiszoljuk tovább!

Ctrl C+Ctrl V

Az információgyűjtés fázisában rengeteg szöveg tűnhet tökéletesnek. Ilyenkor azt gondolhatjuk, hogy jobbat képtelenség írni, így nem lehet baj abból, ha másolunk belőle. A Google ezt bünteti, így ne tegyük! Ha egy-egy cikkre komolyabban építünk, legalább legyen bennünk annyi igényesség, hogy egészen másként fogalmazzuk meg a feldolgozott információkat, illetve személyes gondolatokkal és ötletekkel is megspékeljük. Különben nem lesz egyedi a szöveg, és feleslegesen dolgoztunk vele.

Helyesírási hibák

Ezt kell talán legkevésbé magyarázni. Ne hagyatkozzunk kizárólag a szövegszerkesztők automatikus javaslataira, alaposan olvassuk át a szöveget, nehogy helyesírási hiba maradjon benne! Még az sem árthat, ha a laptopunk mellett ott lapul a “Magyar helyesírás szabályai” című könyv, hogy bármikor bele tudjunk lapozni, ha bizonytalanok vagyunk.

Kapcsolódó cikkek