« Vissza

Megbüntetett a Google? Íme a lehetséges okok

SEO

Előfordulhat, hogy honlap üzemeltetőként webmester e-mailt kapunk a Google-től, amelyben a tájékoztatnak arról, hogy az oldalunkat spam büntetéssel sújtották, spam (tipikusan pure spam) használata miatt. A pure spam a Google által adott spam kategória, amelyet olyan oldalaknak adnak, amelyek szerintük fokozott spam használatot hajtottak végre. A Google által kapott büntetésről a tájékoztató e-mailek legtöbbször megérkeznek a webmester e-mail címre, de előfordulhat, hogy nem érik el azt. Sokszor csak azt vesszük észre, hogy egyik napról a másikra óriásit esett a forgalmunk, illetve sokkal hátrébb rangsorolták a honlapunkat a keresési találatok között. A Google-nek eltökélt célja a spam megfékezése, vállalati céljaik közé tűzték ki a spamek elleni harcot az algoritmusok segítségével. Az ilyen büntetésekből való kilábalás általában sok energiát igényel, de közel sem lehetetlen véghez vinni. Az alábbiakban néhány tipikus Google által gyakran büntetett, spamnek kikiáltott problémát fejtünk ki.

Pure Spam


Ebben az esetben az oldal agresszív spamelő technikákat alkalmaz. Két dolog fordulhat ilyenkor elő, vagy tudatosan használtuk eddig a spam módszereket, vagy valamilyen külső probléma lépett elő. Ha mi magunk alkalmaztuk a spamet, akkor azonnal be kell fejeznünk, bele kell törődnünk, hogy fennakadtunk a Google rostáján. Ha nem mi okoztuk a spamet, akkor tüzetesen át kell vizsgálni az oldalt. Előfordulhat, hogy ha kiszerveztük a keresőoptimalizálást, akkor az azt elvégző vállalat hibázott, vagy valamelyik regisztrált felhasználó okozta a spamet az oldalon.

Rejtett szöveg vagy kulcsszó halmozás


A honlap aloldalai rejtett szöveget, vagy indokolatlan mennyiségben felhalmozott kulcsszavakat tartalmaznak. Ilyenkor a következő problémákra kell gondolni:

  • Egymás után felhalmozott kulcsszavak az alt és a title tagben
  • Egész mondatok az oldal címében
  • Nagyon hosszú kulcsszavakkal tűzdelt címek és leírások
  • Formázással elrejtett szöveg/tartalom az oldalon

Ha ezek megszüntetése után is fennáll Google büntetése, érdemes valamilyen IT tanácsadóhoz fordulni a problémával.

Feltört oldal


Talán az egyik legnehezebben megoldható probléma, hiszen néha teljesen láthatatlan lehet. Általában egy elhelyezett malware a tettes, viszont a megtalálása és az elpusztítása gondokat okozhat. Megelőzhetjük a bajt, ha mindig a legfrissebb verzióját használjuk a biztonságért felelős szoftverünknek, tűzfalunknak. Ha megtaláltuk és elhárítottuk a problémát, akkor ennél a legegyszerűbb visszakerülni a jó oldalra a Google-nél, egy egyszerű kérelem után visszahelyeznek minket, ha tényleg eltávolítottuk a káros elemet az oldalról.

Hozzáadott érték nélküli, nagyon kevés tartalommal rendelkező oldal


A honlap nagyon kevés információt tartalmaz, a képek rossz minőségűek és kicsik, a látogatók nem jutnak hozzá értékes információkhoz az oldal felkeresése után. Ebben az esetben fel kell töltenünk a honlapunkat megfelelő tartalommal. Ügyeljünk arra, hogy ne egy duplikált oldal legyen, ne vegyünk át teljes szövegrészeket más oldalakról. Az oldalak többsége minőségi, nagy mennyiségű információt tartalmazzon a büntetés megakadályozásának érdekében.

Kapcsolódó cikkek