« Vissza

Hogyan érjük el, hogy a Google indexelje az oldalunkat?

SEO

Amikor létrejön egy új weboldal, akkor talán az a legfontosabb kitűzhető cél, hogy minél felismerhetőbb legyen az internetes keresőmotorok számára. Ezzel azt lehet elérni, hogy a potenciális látogatók könnyebben találjanak rá az oldalra.

Habár hosszadalmas lehet a folyamat, ami során a Googlebotok beindexelik az oldalt és hozzáadják a Google Indexhez, ebben a cikkben megosztunk néhány tanácsot, hogy miként lehet elérni minél rövidebb idő alatt, hogy a Google indexelje a weboldalt.

Első lépésként érdemes letisztázni, hogy mi is az a Google Crawler, és pontosan hogyan zajlik le az indexelés folyamata.

A Google Crawler egy több gépből felépülő web-robot, ami folyamatosan különféle weboldalakat gyűjt össze az Interneten és hozzáadja azokat a Google indexhez. Mikor egy Googlebot megtalál egy oldalt, akkor felkeresi az összes ott található linket, majd hozzáadja ezeket egy későbbi feltérképezésre váró linkek sorába. A Googlebot általában elkerüli a káros oldalakat, mivel egy egyedülálló technológiát alkalmaz, ami képes megállapítani egy adott oldalról, hogy az megbízható-e. Míg az indexelt oldal linkjeit gyűjti, a bot képes gyorsan listázni az interneten fellelhető linkek nagy részét.

Hogyan lehet elősegíteni, hogy a Google rátaláljon az oldalra

1. Készítsen oldaltérképet

Az első és legfontosabb dolog, hogy készíteni kell egy oldaltérképet a weboldalról. Az oldaltérkép egy fájl, ami képes kilistázni az oldaladon megjelenő összes linket, ezzel segítve a Googlebot hatékonyabb és pontosabb munkáját.

Oldaltérképet több internetes eszköz segítségével is létre lehet hozni. Több információ a működési elvükről és a harmadik féltől származó eszközökkel történő webhely feltérképezésről ebben a cikkben érhető el.

2. Weboldal hozzáadása a Google webmester eszközökhöz

Amikor elkészült az oldaltérkép, jó ötlet lehet hozzáadni a Google webmester eszközökhöz, annak érdekében, hogy a Google megismerje az oldalad struktúráját, ezzel felgyorsítva a weboldalad indexelésének folyamatát.

3. Hitelesíteni kell a domaint a Google webmester eszközökben

A hitelesítést a webmester eszközök verifikációs oldalán lehet elvégezni, miután sikeresen megtörtént a HTML fájl feltöltése. Utóbbi megerősítéséhez rá kell kattintani az automatikusan generált linkre. A teljes folyamat lezárásához pedig rá kell kattintani az oldal alján található Megerősítés gombra.

4. A weboldal folyamatos frissítése

Rendkívül fontos, hogy a weboldal folyamatosan frissítve legyen új posztokkal és hivatkozásokkal, és ezeket a frissítéseket tudatni kell a keresőmotorokkal is. Erre azért van szükség, hogy mindig frissek és aktuálisak legyenek az oldal eltárolt, indexelt információi.

Annak érdekében, hogy a Google ezen frissítésekről értesüljön, használhatja az úgynevezett Fetch as Google opciót a webmester eszközök menüjében.

5. Hozzon létre Google Cégem fiókot

Érdemes lehet létrehozni egy Google Cégem fiókot, melynek segítségével könnyedén megjelenhet a cég a Google keresési találatai között minden hasznos információval, képekkel, térképpel és természetesen weboldallal együtt.

6. Optimalizálni kell a weboldalt

Az indexelés folyamatának leegyszerűsítéséhez és felgyorsításához elengedhetetlen, hogy a weboldal tiszta kódolású, gyors és optimalizált legyen.

Kapcsolódó cikkek