« Vissza

Mit kell tudni az oldaltérképről?

SEO

Mi is az a webhelytérkép és miért van rá szükség?

Egy oldaltérkép mutatja meg a honlap felépítését, részeit és az azok közti linkeket. Ez segíti a felhasználókat, hogy könnyebben tudjanak tájékozódni a weblapon és fontos a jobb SEO helyezésért is.

Az oldaltérképek javítják a SEO helyezést azáltal, hogy az összes aloldalt könnyen elérhetővé teszik. Ez általában az AdobeFlash vagy JavaScript menüket használó weboldalak esetén fontos, amik nem használnak HTML linkeket.

Továbbá, amikor frissül az oldal, az oldaltérkép értesíti erről a keresőmotorokat. Az oldaltérkép két közönségtípus számára lehet hasznos: a látogatóknak és a keresőrobotoknak. Ennek megfelelően az oldaltérképeknek is két típusa van: a HTML és az XML.

A HTML oldaltérkép a látogatóknak segít, hogy könnyebben megtalálják a kívánt információkat az oldalon. Általában a weboldal alján található.

Az XML oldaltérkép a keresőrobotokat segíti azzal, hogy közli velük, hogy pontosan a honlap mely részeit kell indexelni. Emellett értékes információt ad az oldal hierarchiájáról és a tartalom fontossági sorrendjéről.

Tippek és trükkök

  • Mielőtt elkészülne az oldaltérkép, meg kell bizonyosodni arról, hogy az összes link rendben működik.
  • Az oldaltérképen szereplő oldalak mindegyikén kell lenni egy linknek, ami visszavezet az oldaltérképre.
  • A legtöbb SEO szakértő szerint az oldaltérképnek 25-40 linket kell tartalmaznia, mivel így felhasználóbarátabb és átláthatóbb oldalt kaphatunk.
  • Az oldaltérkép linkje legyen elérhető a főoldalról! Ha csak más oldalról érhető el, akkor előfordulhat, hogy a keresőrobotok zsákutcának vélik és megszakítják az indexelést.
  • Minden egyes linkhez tartozó horgonyszövegnek tartalmaznia kell legalább egy kulcsszót és a megfelelő oldalra kell mutatniuk!
  • A kisebb weboldalak esetén lehetséges minden link megjelölése az oldaltérképen, ám ez nagyobb oldalak esetén nem ajánlott, mivel érdemes elkerülni, hogy a rengeteg linket beolvasva azt feltételezzék, hogy az oldalunk egy linkfarm.

Kapcsolódó cikkek