« Vissza

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szerver hoszting szolgáltatást?

AlapokSzerver

Szerver hoszting csomagjaink

Amennyiben egy vállalkozás a szerver hoszting szolgáltatás igénybevétele mellett dönt, akkor több szempontot is érdemes figyelembe vennie, hogy a számára tökéletes szolgáltatást és szolgáltatót válassza. A mérlegelés során a biztonság, a teljesítmény, a rugalmasság és a bővíthetőség nagy súllyal esik a latba, de további befolyásoló körülmények is szóba jöhetnek.

 

Milyen szempontokra figyeljünk a szerver hoszting szolgáltatás kapcsán?

 

1. Igények

Ezt a kérdést a legfontosabb tisztázni, hiszen döntő faktor lehet, hogy a cég honlapja kisebb (maximum napi pár ezres), vagy nagyobb látogatottságra számíthat.

Amennyiben nagyobb látogatottságra számítanak, a dedikált szerver vagy VPS szolgáltatás ajánlott, várhatóan kisebb forgalom esetén viszont elegendő lehet az osztott szervereken lévő tárhely szolgáltatás is.

Emellett vannak egyéb fontos kérdések is az igények kapcsán!

Például:

  • Kínál-e a honlap ingyenes letöltést?
  • Van-e bármilyen okból komolyabb processzor-igény?
  • Milyen sávszélességre és tárhelyre lesz szükség?
  • Akarják-e a szervert felhő tárhelyként használni?
  • Igényel-e a szerver futtatása speciális szoftvereket?
  • Szükség lesz-e speciális konfigurációkra, extra szolgáltatásokra?
  • Honlap, webshop, vagy más igény (pl.: hírlevélküldő rendszer, játékszerver, stb.) kiszolgálására van szükség?

Az igények konkretizálása és a szerver hoszting szolgáltatások típusait bemutató cikkünk átolvasása sokat segít a döntésben.

2. Teljesítmény

Bármilyen kalkulált látogatottságot kell kiszolgálnia a honlapnak vagy webshopnak, a szerver hoszting szolgáltatásnak állnia kell a sarat. A teljesítmény tehát egy újabb meghatározó faktor, viszont a jó döntéshez elengedhetetlen, hogy a vállalkozás pontosan mérje fel a várható terhelést, majd azt folyamatosan monitorozza egy esetleges csomagváltáshoz.

A Rackhost szerver hoszting szolgáltatásainak leírása pontos technikai adatokat nyújt, így egy informatikai szakemberrel – vagy ügyfélszolgálatunkkal – konzultálva könnyedén eldönthető, hogy melyik csomagra lehet szükség a megfelelő teljesítmény biztosításához.

3. Rendelkezésre állás

Kritikus fontosságú, hogy a szerver hoszting szolgáltatást kereső cég olyan szolgáltatót válasszon, amely mindig elérhető, például hibajavítások vagy karbantartás esetén, illetve a leállási idő teljesen minimalizálva legyen.

Olyan szolgáltatót érdemes tehát keresni, amely 99,9 százalékban rendelkezésre áll, a nap 24 órájában szakembereket és technikai felügyelet biztosít – ilyen a Rackhost is. Ez lényegében azt jelenti, hogy évente maximum pár órát esik ki a szolgáltatás, és olyankor is csak a szükséges karbantartás miatt, természetesen olyan előre jelzett éjszakai időpontban, amikor kevés látogatóra lehet számítani a honlapokon.

A 99,9%-os rendelkezésre álláshoz komoly infrastruktúra is szükséges, amellyel a Rackhost két helyen is rendelkezik: a budapesti szerverteremben (Victor Hugo u. 18-22) a nap 24 órájában a hét minden napján jelen vannak kollégáink, a szegedi szerverteremben (Tisza Lajos körút 41.) pedig a hét bármely napján lehetőség van a karbantartásra, ügyfélszolgálatunkkal előzetesen egyeztetett időpontban.

Emellett az ügyfélszolgálat elérhetősége, színvonala és reakcióideje is fontos. A Rackhost kiemelt és szakértő figyelemmel kezeli az ügyfélszolgálathoz érkező jelzéseket, gyors és hatékony reagálást garantálunk.

4. Adatbiztonság

Rengeteg online kockázatot kell kivédenie még olyan honlapoknak is, amelyeknek csekély a látogatottsága, az adatbiztonság kérdése tehát megkerülhetetlen.

A szerver hoszting szolgáltatójának a megfelelő védelmi mechanizmusokkal, például tűzfalakkal, biztonsági mentésekkel, visszaállítási eljárásokkal és SSL-tanúsítványokkal kell rendelkeznie, illetve aktív védelmi rendszerekkel az esetleges támadások ellen.

5. Megbízhatóság

A korábban felsorolt – és a később következő – szempontok összességében is befolyásolják a szolgáltató és a szolgáltatás megbízhatóságát, de ez a téma külön is megfontolandó. Érdemes belegondolni: a szerver hosztingtól függ majd, hogy egy webshop működik-e, hogy online marketingünk valóban megtérül-e a felületünkön, hogy mindig elérnek-e minket az olvasóink, hogy futnak-e a hirdetéseink, stb.

Épp ezért tanácsos a hivatalos céges adatokat ellenőrizni, hiszen ez az első lépés az átláthatóság felé.

A bizalom elnyerését segítheti, ha az adott szolgáltató egyben akkreditált domain regisztrátor, illetve ha rendelkezik hiteles referenciákkal, vagyis olyan ügyfelek pozitív visszajelzéseivel, akik névvel és cégnévvel vállalják fel véleményüket – a Rackhost külön oldalt szentel az elismerő szavaknak.

Természetesen az is hasznos lehet, ha vállalkozó ismerősöktől személyes ajánlást is kérünk, illetve a precízen dokumentált általános szerződési feltételek is növelhetik a bizalmat.

6. Skálázhatóság

A szerver hoszting szolgáltatás akkor az igazi, ha hosszabb távon is alkalmazkodni tud az ügyfelek igényeihez. A növekvő, gyarapodó cégek számára elengedhetetlen, hogy skálázható legyen az infrastruktúra, változó célokat is kiszolgáljon. Ilyen esetben különösen ajánlott a dedikált szerver, vagy még inkább a VPS szolgáltatás választása.

A legjobb szolgáltatók épp ezért szoktak különféle csomagokat – amelyek között váltani is lehet – és extra szolgáltatásokat nyújtani. A Rackhost is így tesz, ide kattintva minden ilyen opció átnézhető.

7. Jogosultságok

A szerverekhez való hozzáférés, azok irányítása akkor biztonságos, ha különféle jogosultságokat lehet érvénybe léptetni. Fontos, hogy a szolgáltató eltérő irányítási lehetőségeket kínáljon a szerverekhez, mindezt könnyen kezelhető és konfigurálható irányítófelületen.

8. Költségek

Ár és ár-érték arány – ezt a két szempontot minden cég mérlegeli, ha valamilyen szolgáltatást vesz igénybe. Ez a szerver hoszting esetében sincs másként, így olyan szolgáltatót kell találni, amely a költségvetésnek megfelelő összegben nyújt az igényeknek megfelelő konstrukciót.

A Rackhost szerver hoszting csomagjai már havi 28 ezer forinttól elérhetők, több konstrukció közül is lehet választani.

Egyedi igények esetén természetesen lehetőség van egyedi árajánlat kérésére is, amellyel kapcsolatos megkereséseket az info@rackhost.hu e-mail címen várjuk. Kérjük, írja meg, hogy milyen típusú szerverrel rendelkezik, milyen kiegészítők elhelyezését tervezi, illetve minden további fontos információt, amelyek alapján egyedi árajánlatot adhatunk.

 

A szerver hoszting szolgáltatás kiválasztásának 8 fontos szempontja.

 

Szerver hoszting vagy szerverbérlés érdekli?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő szolgáltatást!

Megnézem a lehetőségeket

Kapcsolódó cikkek