« Vissza

Mi az a szerver hoszting?

AlapokSzerver

Szerver hoszting csomagjaink

Mielőtt belemerülnénk a szerver hoszting által nyújtott előnyökbe, előbb tisztázni kell, hogy mi is az a szerver hoszting. A szerver hoszting lényegében azt jelenti, hogy egy cég kiszervezi a vállalati szerverekhez kapcsolódó költség- és munkaerő-igényes feladatokat. A szerver hoszting folyamata úgy zajlik, hogy az adott vállalkozás felállít egy saját szerver hardware-t és az ahhoz tartozó software-t, amit aztán átad egy szerver hosztinggal foglalkozó cégnek, aki felinstallálja a szervert egy jól felszerelt adatközpontban, ahol folyamatosan biztosítani tudják a megfelelő áramellátást, a redundáns adatkezelést, a nagy sebességű internet kapcsolatot, a tiszta, por- és páramentes mentes környezetet és a megfelelő hőmérsékletet is, tehát csupa olyan dolgot, amit egy vállalkozás saját hatáskörben csak nehezen és nagy költségek mellett tudna megvalósítani, vagy pedig egyáltalán nem. Ezekben az adatközpontokban egyidejűleg akár több száz szerver is megtalálható, amik megosztják egymás között az erőforrásaikat, amit aztán az egyes ügyfelek rendelkezésére bocsátanak.

Az ügyfél a havi, vagy éves díj befizetésével mentesíti magát az olyan problémáktól, mint a szerver folyamatos fizikai karbantartása, a szervert felügyelő, magas szakképzettségű alkalmazottak bérköltsége, az óriási áramszámla, vagy az esetleges áramkimaradás. Az ügyfél a rendelkezésére álló sávszélesség után fizet havi, vagy éves díjat. Amennyiben a cégnek nagyobb sávszélességre van szüksége a zavartalan működéshez, úgy a díjak is ennek arányában fognak növekedni.

A szerver software-ének a karbantartása az ügyfél felelőssége marad, viszont a szerver hoszting szolgáltató magára vállalja azon infrastruktúra biztosítását, ami egy szerver hosszú távú problémamentes üzemeltetéséhez szükséges.

A szerver hoszting előnyei

  • A költséghatékonyság fontos szempont a szervezetek mindennapjaiban, különösen akkor, ha előnyösebb helyzetbe akarunk kerülni versenytársainkkal szemben. A szerver hoszting lehetőséget ad arra, hogy a szervezetek a valódi kompetenciáikra koncentráljanak ahelyett, hogy a szerverek karbantartására fecséreljék az idejüket és a pénzüket.
  • Egy szerver működtetésénél a legfontosabb tényező a sávszélesség nagysága. Az adatközpontokban, a szerverek nagy száma miatt, akkora sávszélességet képesek szolgáltatni, hogy a szerver a legmagasabb forgalmú időszakokkal is könnyedén meg tud birkózni. És ami a legfontosabb: a szolgáltató megosztja a sávszélesség kapcsán felmerült költségeit az ügyfelei között, így jóval kisebb összeget kell kifizetnünk, mintha saját magunk üzemeltetnénk a szervert.
  • Az adatszerverek működtetése folyamatos áramellátást igényel. Egy olyan rendszer kiépítése, amely ezt a nap 24 órájában képes biztosítani, ráadásul áramszünet esetére is van vészterv egy saját áramfejlesztő generátor formájában, horribilis összegeket eredményezhet. Jóval egyszerűbb megoldás, ha ezeket a költségeket más állja.
  • Amikor felállítunk egy szervert, az első dolog, amit meg kell oldanunk, az a tárolt adatok biztonságának a garantálása, mivel bármilyen kiszivárgott információ negatív hatással lehet a cégre, már rövid távon is. Éppen ezért érdemes ezt a feladatot hozzáértő szakemberekre bízni. Az adatközpontok képesek tűzfalakkal, magánhálózatokkal, vírusirtókkal és számos egyéb megoldással garantálni a szerverünk biztonságát.
  • Bármilyen, a szerverrel kapcsolatban felmerült váratlan probléma magas költségeket eredményezhet, amennyiben nem szakemberek keresik rá a megoldást. Az adatközpontokban sokkal hatékonyabban képesek kezelni az esetleges vészhelyzeteket, amivel a vállalkozásunk pénzt, és értékes időt tud megtakarítani.
  • Az olyan cégek, amelyek nem az IT szektorban tevékenykednek, általában nem rendelkeznek azokkal az erőforrásokkal és szakértelemmel, ami egy szerver fenntartásához kell. Az ilyen vállalkozásoknak kiváló opció a szerver hoszting, mivel nem kell teljes munkaidőben egy szakembert foglalkoztatniuk, aki állandóan ügyel a szerverre.

Természetesen vannak a szerver hosztingnak árnyoldalai is. Például amikor frissíteni akarjuk a szerverünket, vagy a rajta futó software-t, akkor ezt csak jelentős távolságból tudjuk megtenni. Azonban, ahogy a fenti listából is látszik, az előnyök mennyisége és minősége jelentős mértékben meghaladja a szerver hosztinggal kapcsolatos hátrányokat.

Szerver hoszting tippek

A szerver fenntartása egy állandó, napi 24 órás figyelmet igénylő foglalatosság. Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy a szerver akár csak egyetlen percre is leálljon. Éppen ezért alapvető fontosságú az előbb említettek biztosításához, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk a szerverünknek. Azonban, ha ezt magunk akarjuk véghezvinni, akkor megvan az esély arra, hogy maga alá temet a feladat komplexitása és időigénye, ezért érdemes a szerverhez kapcsolódó tennivalókat kiszervezni.

Ha a kiszervezés mellett döntünk, akkor a legjobb elérhető opció a szerver hoszting, mivel elérhető áron kínál nagy sávszélességet, vészáramforrást, biztonsági mentést és a szerver folyamatos megfigyelését.

Tippek és javaslatok

A szerver hoszting egy nagyon komplex munka, amit nagyon sokféleképpen lehet rosszul csinálni, ezért rendkívül fontos, hogy bölcsen válasszuk meg a szerver hoszting szolgáltatónkat. Ebben próbálnak segíteni az alábbi tippek.

Legyünk tisztában a szükségleteinkkel

Az első feladatunk az, hogy összerakjuk a szerverünk hardware-ét és az azon futó software-t. Intézkednünk kell a szerver egységek számának, a RAID merevlemezek (olyan tárolási technológia, amelynek segítségével az adatok elosztása vagy replikálása több, fizikailag független merevlemezen, egy logikai lemez létrehozásával lehetséges), a szerveren futó operációs rendszer, a processzor, a RAM és az adatbázis követelményeinek ügyében is. Hasznunkra lehet, ha annak tudatában határozzuk meg a hardware és software követelményeket, hogy már pontosan tudjuk a szerver ellátandó feladatait, vagyis, hogy milyen típusú honlapot kívánunk üzemeltetni. Miután mindezzel megvagyunk, elkezdhetünk olyan szerver hoszting szolgáltató után kutatni, aki megfelel az igényeinknek.

Menedzselt és nem menedzselt szerver hoszting szolgáltatás

A szerver hoszting szolgáltatásoknak két kiemelt típusa van: a menedzselt és a nem menedzselt. A menedzselt szolgáltatásoknak része a hibajavítás és a karbantartás, míg a nem menedzseltnek nem része. Utóbbi szolgáltatás olcsóbb, viszont a szerverek karbantartása teljes egészében ránk hárul.

Sávszélesség

Az egyik, ha nem a legfontosabb paraméter egy szerver hoszting szolgáltató kiválasztásánál, a kínált sávszélesség. A honlapunk forgalmától és a rajta megjelenített tartalmak komplexitásától függően változhat, hogy mekkora sávszélességre van szükségünk. Akkor járunk a legjobban, ha alapértelmezetten magas sávszélességet választunk olyan opcióval, hogy ha szükséges, akkor alkalmanként jelentősen képesek legyünk megnövelni az általunk igénybevett sávszélesség mértékét.

Szükséges IP címek száma

Egy honlap általában 1-2 darab IP címet igényel. Nekünk azt kell eldönteni, hogy az általunk végzett munkához előreláthatóan hány IP cím szükségeltetik.

Vizsgáljuk meg a szerverünk rendelkezésére bocsátott helyet

Az igényeinktől függően kaphatunk egy olyan szekrényt, amit más szerverekkel osztunk meg, vagy kaphatunk egy önálló szekrényt is, ahol csak a mi szerverünk van. Ha van választási lehetőségünk, akkor az utóbbi a javasolt, mert így nem kell megosztanunk az erőforrásainkat más szerverekkel.

Áramellátás vészhelyzet esetén is

Nagyon fontos meggyőződni arról, hogy a szerver hoszting szolgáltató rendelkezzen saját áramforrással arra az esetre, ha beüt egy áramszünet, mivel nem engedhetjük meg, hogy leálljon a szerverünk.

Tűzfal és VPN szolgáltatás

A szerver hoszting szolgáltató rendelkezésre fog bocsátani tűzfalat/tűzfalakat is, hogy biztosítsa szerverünk védelmét. A tűzfal ára attól függ, hogy hány szabály van integrálva a programba. Érdemes érdeklődni a VPN szolgáltatás felől is, amivel lehetővé válik a szerverünkhöz való távoli hozzáférés.

Biztonsági mentés

Bizonyosodjunk meg afelől, hogy a szolgáltató gyakran készít biztonsági mentést és azokat megfelelően is kezeli. Load Balancing szerverek Amikor megnő az oldalunkon a forgalom, akkor szükségünk van a Load Balancing szerverekre, hogy kezelni tudjuk az extra terhelést. Ha a szolgáltató képes a rendelkezésünkre bocsátani ilyen szervereket, akkor meg kell határoznunk, hogy mennyire van szükségünk.

IP ellenőrző funkció

Az IP ellenőrző funkció védelmet nyújt a hackertámadásokkal szemben, és a segítségével követni tudjuk a forgalmat, amivel pedig lehetővé válik, hogy elkerüljük a torlódásokat.

Vevőszolgálat

Vizsgáljuk meg, hogy a szolgáltató hogyan bánik és hogyan bánt a múltban az ügyfeleivel! Mielőtt átadjuk a szerverünket, mindenképpen nézzünk utána annak is, hogy a múltban mennyire voltak megbízhatóak a szerver hoszting cég által kínált szolgáltatások!

Szerver hoszting vagy szerverbérlés érdekli?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő szolgáltatást!

Megnézem a lehetőségeket

Kapcsolódó cikkek