« Vissza

Milyen domain végződéseket regisztrálhatok?

Domain

Domain regisztráció alatt azt a folyamatot értjük, amikor a kívánt domain nevet valamelyik felhatalmazott regisztrátor -például a Rackhost Zrt.- bejegyzi. Léteznek olyan speciális, védett nevek, amelyek szabadon nem választhatóak, csak különleges esetekben engedélyezhetik őket.

Ezek a következőek:

ac, arpa, biz, co, com, dns, email, e-mail, firm, ftp, gov, ind, info, internet, iskola, mail, mx, net, nom, ns, nui, org, pp, priv, sport, tm, web, www

Így pl. nem regisztrálható a www.hu vagy a www.sport.hu sem. Különös esetnek minősült pl. a www.gov.hu regisztrálása, amit a magyar állam vett át a gov alkalmazásának nemzetközi mintájára. Vannak zárolt domain címek is, ezek egyáltalán nem regisztrálhatóak.

Zárolt nevek:

accomodation.hu, aruhaz.hu, aukcio.hu, auto.hu, broker.hu, business.hu, butor.hu, cash.hu, jacht.hu, kamat.hu, konyv.hu, magazin.hu, pc.hu, search.hu, szabadido.hu, telek.hu, turizmus.hu, voip.hu, vpn.hu

Külön irányelvek vonatkoznak a vulgáris kifejezésekre, a közszereplők neveire, a magánszemélyek neveire, a márkanevekre, a vállalatok neveire. Ezeket az állásfoglalásokat ezen a linken érhetik el. Nem regisztrálhatóak a már más által regisztrált nevek sem, ennek az ellenőrzését könnyedén és ingyen elvégezheti a Rackhost Zrt. honlapján. Érdemes megnézni az Internet Szolgáltatók Tanácsának honlapját, ahol a lejáró domainek között is találhat regisztrálásra érdemeset, ha hajlandó kivárni a 60 napos törlés előtti parkolási időt. A Rackhost Zrt.-nél lehetőség van .hu .com .net .org .eu és .inf domainek regisztrációjára is. Ha sikerült kiválasztania az elérhető domain nevet nincs más dolga, mint a honlapon megrendelni azt.

Szeretne domaint regisztrálni?

A Rackhostnál mindezt gyorsan és egyszerűen megteheti.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek