« Vissza

Milyen alapelvek érvényesek domain regisztrációnál?

Domain

Domain regisztráció alatt azt a folyamatot értjük, amikor a kívánt domain nevet valamelyik felhatalmazott regisztrátor – például a Rackhost Zrt. – bejegyzi. Léteznek olyan speciális, védett nevek, amelyek szabadon nem választhatóak, csak különleges esetekben engedélyezhetik őket. Külön irányelvek vonatkoznak azonban a vulgáris kifejezésekre, a közszereplők neveire, a magánszemélyek neveire, a márkanevekre és a vállalatok neveire.

Vulgáris, durva, trágár szavak használata a domainben

A domain név nem tartalmazhat olyan szavakat, szóösszetételeket, amelyek sértik a társadalom által elfogadott értékeket. Magyarországon is az Európai Unió domainregisztrációra vonatkozó általános alapelvei érvényesülnek.

  • Faji, vallási, felekezeti hovatartozásra gúnyos vagy felháborító módon utaló kifejezések nem használhatóak domain névben.
  • Nemiségre, szexualitásra utaló szavak önmagukban nem megbotránkoztatóak. A domain megítélése függ a szóösszetételtől, a kontextustól, így egyedi elbírálás alá esnek.
  • A prostitúcióra vonatkozó kifejezések önmagukban nem megbotránkoztatóak. Azonban ha a domaint szexuális szolgáltatásokra, vagy azzal kapcsolatos reklámtevékenységre használnák, akkor a prostitúcióra vonatkozó kifejezések nem használhatóak a domainben.
  • A folyamatosan változó nyelv miatt a vulgáris kifejezések egyedi elbírálás alá esnek.

Közszereplők művésznevének használata a domainben

  • A felvett nevet a névviselési jogra vonatkozó szabályok ugyanúgy védik, mint a magánszemély nevét. Saját nevének domainben való használatára mindenkinek joga van, más nevének használatára azonban csak akkor nyílik lehetőség, ha az érintett hozzájárult. A hozzájárulás hiányában a név nem használható domainben.
  • A közszereplő halála után a művésznév használati joga a jogutódra száll. Ilyenkor a művésznév csak a jogutódtól megszerzett engedély alapján használható domainben, engedély nélkül nem regisztrálható.

Saját név használata a domainben

  • Amennyiben az igénylő a saját nevének domainkénti regisztrációját kéri, az igénylésnek nincs akadálya. Más neve csak akkor regisztrálható, ha tőle névhasználatra jogosító nyilatkozattal rendelkezik az igénylő. Azonos nevűeknél az elsőbbségi elv érvényesül, tehát az tarthat igényt saját nevének domainkénti regisztrációjára, aki korábban igényelte.

UPDATE: 2020.07.01-től nincs szükség névhasználati engedélyre, viszont érdemes bebiztosítanunk vele magunkat, így megakadályozva, hogy tévesen bepanaszoljanak minket.

Szerzői jogok védelme alá eső kifejezések használata a domainben

  • Nem regisztrálható olyan domain, amely egy harmadik személy szerzői jogait sérti.
  • A mű felhasználásának minden formája a szerző engedélyéhez kötött, ám a cím esetén csak akkor van így, ha a mű címe megfelel a törvényben megjelölt sajátosságnak, eredetiségnek.

Szeretne domaint regisztrálni?

A Rackhostnál mindezt gyorsan és egyszerűen megteheti.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek