« Vissza

Domain névhasználati engedély

AlapokDomain

2020. július 1-től a központi .hu regisztrátor, másnéven Nyilvántartó nem védelmezi aktívan a magánérdekhez fűződő névhasználati jogokat. Korábban minden teljes személynévre, cégnévre vagy védjegyre irányuló regisztrációs kérelmet névhasználati engedélyhez kötött a Nyilvántartó, viszont jelenleg már bárki regisztrálhat ilyen neveket, természetesen saját felelősségre. Ettől függetlenül a domainek továbbra is panaszolhatóak, és megtámadhatóak, viszont a regisztráció folyamán a feltételes bejegyzés előtt nem fog megakadni a regisztráció névhasználati okok miatt. Ez két fő változást hoz magával:

  1. Nincs szükség a továbbiakban névhasználati engedélyre, ha védjegyet, cégnevet vagy más személy teljes nevét szeretnénk regisztrálni. Így bármilyen domain nevet választhatunk.
  2. Saját érdekeinket, például cégnevünket nem fogja megvédeni a Nyilvántartó, így azt saját magunknak kell megvédenünk.

Az első esetben érdemes bebiztosítanunk magunkat, így továbbra sem árt, ha rendelkezünk névhasználati engedéllyel, ezzel megakadályozhatjuk, hogy tévesen bepanaszoljanak minket.

Az alábbi linken elérhető formanyomtatványunk a névhasználat engedélyezéséhez.

Domain névhasználati engedély

Amennyiben a központi regisztrátor a névhasználat indoklását kéri, akkor azt a következő dokumentumok egyikével teheti meg:

Jóhiszeműségi nyilatkozat – jogi személy
Jóhiszeműségi nyilatkozat – természetes személy és EV

A második esetre pedig a védelem első frontvonala lehet domain figyelő szolgáltatásunk, amellyel első kézből értesülhetünk ha valaki megpróbálta lefoglalni nevünket.

Szeretne domaint regisztrálni?

A Rackhostnál mindezt gyorsan és egyszerűen megteheti.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek