« Vissza

Miért éri meg a felhőalapú szolgáltatás?

VPS

VPS csomagjaink

Felhőalapú szolgáltatás

Szinte már közhellyé válik az a mondat, hogy a felhőalapú szolgáltatásra való költözés csökkenti a vállalat költségeit. Ez azonban nem minden esetben igaz. A döntés előtt át kell vizsgálni a vállalatot, figyelembe kell venni a vállalat méretét, a tőkéjét, épületeit, informatikai hozzáállását. Általánosságban a legnagyobb vállalatok saját szervereket, szerverparkokat üzemeltetnek, a kisebb vállalatok pedig valamelyik informatikai vállalattól bérlik a szolgáltatást.

Megéri a felhő szolgáltatás?

Ha a vállalatok saját szervereket szeretnének, akkor meg kell vásárolniuk az informatikai felszereléseket, ki kell építeniük a hálózatot, biztosítaniuk kell az internet hozzáférést. Ezeken felül a szerverek miatt növekedni fog az energia felhasználás, valamint állandó hőmérsékletet kell biztosítani a szervereknek, ami szintén a közüzemi számlákat fogja növelni. A kialakításon és a működtetésen túl szükség van a karbantartásra is, így alkalmazniuk, vagy bérelniük kell egy informatikai csapatot, akik az üzemeltetést végzik. Könnyedén beláthatjuk, hogy a szerverek kialakítása és fenntartása is nagymértékben növelik a költségeket.

Ezzel szemben, ha egy vállalat felhőalapú szolgáltatást bérel, a költségek jelentősen csökkennek a kiépítéshez képest. Először is a vállalatnak nem kell megvásárolnia a szervereket, nem kell kialakítania a hálózatot, nem kell külön helyiséget kialakítani a szervereknek és nem növekednek a számlák sem. Egy meghatározott havi összegért cserébe bármelyik szolgáltatótól megkapják a szolgáltatást – köztük a Rackhost Zrt.-től is – , és nem kell a fizikai oldalával foglalkozniuk. Mivel a szerverek a szolgáltatónál találhatóak, a vállalat a karbantartás költségeit is megspórolja, hiszen azokat a szolgáltató végzi el.

Egyre több vállalatnál válik bevetté a távoli munkavégzés formája. A felhőalapú szolgáltatás ebben is segíthet, hiszen ha a vállalatnál használt szoftvereket a felhőben elérhetővé tesszük, akkor az alkalmazottak bármikor elérhetik azokat, bárhol legyenek éppen a világon. Így ha egy alkalmazott éppen egy másik országban tárgyal, ugyanúgy be tud kapcsolódni a vállalat informatikai rendszerébe, mint az irodában tartózkodók. Egy elrugaszkodottabb elképzelés alapján az is megvalósítható lenne, hogy szinte az összes alkalmazott otthonról végezze el a munkáját a felhő segítségével, így nem lenne szükség akkora irodára, informatikai infrastruktúrára, és ezért tovább csökkennének a vállalat költségei.

Szeretne VPS-t bérelni?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek