« Vissza

Így növelhető a Facebook-videók nézettsége

Online marketing

A Facebook rendelkezik a legtöbb magyar felhasználóval, az algoritmusa pedig a videókat mutatja meg a legtöbb embernek. A videók így lényegében az online marketing bástyáivá váltak a közösségi oldalon. Hogyan lehet kiaknázni a bennük rejlő potenciált? Miként maximalizálható az elérés és a konverzió? Több ötlettel is szolgálunk!

 

Mobilbarát videó

 

A Statista adatai szerint a Facebook felhasználóinak 81,5 százaléka kizárólag mobilon nézi a közösségi oldalt. A videókat tehát mobilos tartalomfogyasztásra kell optimalizálni, vagyis a 9:16-os képarányú, álló formátumot érdemes előnyben részesíteni, ami az Instagram Reels– és TikTok-felöltésekhez is jól jön.

 

Feliratozás

 

Egyre inkább elvárás a videókkal szemben, hogy feliratozva legyenek. Sokszor ugyanis halkan vagy némítva nézik a videókat (pl.: munkahelyen, közösségi térben, stb.), de az értelmezést is segítik a szövegek, főként ha nem ideális a hangminőség. Ezeket a szövegeket érdemes feldobni pár emoji használatával is.

 

Borítókép

 

A videók feltöltése után a Facebook automatikusan generál egy borítóképet. Ez a videórészlet látszik a bejegyzésben, amíg el nem indítják a videót. A figyelem megragadása érdekében tanácsos profi borítóképet készíteni, amit a videó beállításánál fel is tölthetünk, vagy magunk is kiválaszthatjuk borítóképnek a videó egy másik pillanatát.

 

Figyelemfelkeltő szöveg

 

Minden videós bejegyzéshez írhatunk szöveget, használjuk is ki! Nem kell hosszúnak lennie, a figyelemfelkeltés a célja, amit több módszerrel is elérhetünk. Feltehetünk például egy kérdést, használhatunk egy érdekes idézetet a videó szövegéből, vagy tehetünk egy ígéretet arra, hogy hasznos és/vagy érdekes információk lesznek a videóban.

 

Ha esetleg hosszabb szöveget írnánk, ügyeljünk rá, hogy a figyelemfelkeltő rész az elején, az első 480 karakterben szerepeljen – ennyi szöveg után már csak egy plusz kattintással érhető el a további szöveg.

 

Címkézés

 

A Facebook algoritmusa rendkívül fejlett, de ha biztosra szeretnénk menni a célközönség elérésében, a videó címkézésével ez is lehetséges. Ehhez a Creator Studio felületén kell feltölteni a videót, itt ugyanis megjelenik a “Tags” menüpont, ahol a legfontosabb kulcsszavak megadásával körülírhatjuk a videó témáját.

 

Premier

 

Nagyobb lesz a Facebook-videók nézettsége, ha a követőtáborunk várja a felvételt. Ezt a hatást könnyedén elérhetjük, ha a Creator Studio felületén a feltöltés után nem publikáljuk a videót, hanem a “Premiere” opcióval premier dátumot adunk meg, és így időzítjük a publikálást.

 

Ezzel a módszerrel a közelgő videó híre hasonlóan jelenik meg, mint a Facebook-események: a követőink látják a premier dátumát, a videó címét és borítóképét. A felhasználók értesítést is kérhetnek a videó premierjéről, így nem maradnak le róla.

 

Sztori

 

Ha már publikáltuk a videót a Facebookon, ne csak a hírfolyamban jelenítsük meg az új felvételt: osszuk meg sztoriban is!

Kapcsolódó cikkek