« Vissza

A közösségi média legfontosabb munkaállomása: így működik a Facebook Creator Studio

Online marketing

A Facebook- és Instagram-oldalak kezelése, a bejegyzések publikálása és időzítése, az üzenetek kezelése és a statisztikák átnézése is kézre esik az ingyenes Facebook Creator Studio használatával. A honlapok forgalmára is nagy hatással van, ezért is érdemes átvenni a kattintásokat hozó felület lehetőségeit.

Hogyan érhető el?

A Facebook Creator Studio az alábbi linkre kattintva érhető el, ha be vagyunk jelentkezve a Facebook-fiókunkba, ami persze az oldalon is megtehető, ha legutóbb kiléptünk:

https://business.facebook.com/creatorstudio

Természetesen mobil alkalmazást is kapott a szolgáltatás, így androidos okostelefonokon és tableteken, valamint iPhone-okon és iPadeken is használható.

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.facebook.creatorstudio

iOS: https://apps.apple.com/app/id1487523386

Mire való?

  • Facebook- és Instagram-oldalak kezelése
  • Bejegyzések és sztorik közzététele és időzítése
  • Élő videók indítása
  • Statisztikák elérése
  • Értesítések átnézése
  • Üzenetek kezelése

Milyen oldalak kezelhetők vele?

Minden olyan Facebook- és Instagram oldal funkcióit elérünk, amelyek kezelésére a személyes profilunknak van jogosultsága. A felületen kiválasztható, hogy melyik oldalt akarjuk itt szerkeszteni és melyiket nem, így könnyebb a váltás közöttük.

Milyen bejegyzéseket lehet létrehozni?

Az asztali verziónál a bal felső, a mobil alkalmazásban pedig a jobb felső sarokban elérhető “bejegyzés létrehozása” funkcióval az alábbi hét lehetőség közül lehet választani.

1, Bejegyzés létrehozása

Ide kattintva jelennek meg a már jól megszokott funkciók, mint például a képek és videók feltöltése, a helyszín és érzelem megadása, szöveg beírása, stb.

2, Bejegyzéstesztek létrehozása

Ha videót töltünk fel, egyszerre 4 verziót is ki lehet próbálni különböző leírásokkal és előnézeti képekkel (thumbnail), majd kiválaszthatjuk a legjobbat és posztolhatunk is.

3, Új történet

Egyelőre sajnos csak képeket és szövegeket lehet Facebook- és Instagram-sztoriként megosztani.

4, Videó feltöltése

5, Több videó

Ezekkel a funkciókkal egy vagy több felvétel közzététele is lehetséges.

6, Élő adás indítása

Ide kattintva, majd a kamerát beállítva már indítható is az élő videós bejelentkezés

7, Videó közzététele több oldalon

Ha ugyanazt a felvételt több Facebook- és Instagram-oldalon is posztolnánk, azt is meg tudjuk egyetlen bejegyzés közzétételével oldani.

Tartalomtár

Vannak persze kiegészítő funkciók is a Creator Studio felületén, ilyen például a tartalomtár, ahol a már közzétett bejegyzések legfontosabb statisztikáit nézhetjük át.

Elemzések

Erre a feliratra kattintva már részletesebb adatokat kapunk a posztokról, például a megtekintések, az elérések és a lejátszások számáról, illetve a célközönségről és az aktivitásokról.

Üzenetek

A Facebook- és Instagram oldalak üzeneteire és hozzászólásaira is itt lehet válaszolni.

Egyéb tudnivalók

Az eddig felsorolt menüpontokban minden bejegyzés külön rubrikát kap. Ha valamelyik bejegyzésre kattintunk – vagy a pontokkal jelzett beállítási lehetőségeire –, akkor az adott posztot szerkeszteni lehet, a részletes statisztikáit is át tudjuk nézni, hirdetési szándék esetén kiemelhető, illetve törölhető is.

Lehet még böngészni az egyéb lehetőségek között, mi még egy pro tippel szolgálnánk: a “Kreatív eszközök”, majd a “Hanggyűjtemény” menüpontra kattintva egy rakás jogdíjmentes zene vár ránk, amelyeket nyugodtan felhasználhatunk a videók felturbózásához.A cikkben a Facebook-verzióról írtunk, de az oldal tetején az Instagram-verzióra is lehet váltani. Ott is hasonló funkciók állnak rendelkezésre, de fontos plusz opció, hogy itt egy naptár segítségével könnyedén áttekinthetők a már közzétett és az időzített bejegyzések.

Kapcsolódó cikkek