« Vissza

Mire jó az IP címem?

Informatikai alapokIP-cím

Az IP címekről szóló útmutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

Az IP cím egy bizonyára sokak által ismert kifejezés. Az angol Internet Protocoll Address kifejezés röviden, amelyet gyakran szoktak csak simán internet címnek is hívni a magyar közszóhasználatban. De mi is ez és mire jó ez egyáltalán nekünk?

A mi az az IP cím kérdésre már félig meg is kaptuk a választ azzal, hogy ez egy internet cím. Fontos tudni, hogy minden eszköznek van és alapvetően négy darab ponttal elválasztott számból áll. Ezt nevezzük IPv4-es címnek, és a legtöbb helyen még ez van használatban. Mivel korlátozott számú a címek listája, ezért van szükség arra, hogy az internetszolgáltatók mindig csak akkor adjanak nekünk használatba egy IP címet, ha azt használjuk. Ezt hívjuk dinamikus IP címnek.

A mire jó az IP cím kérdésre ha egy szóban kellene válaszolni, akkor az azonosítás lenne a válasz. Alapvetően nem minket azonosít az IP cím, hanem az eszközt, amivel csatlakozunk a hálózatra. Erre pedig minden hálózati kommunikációnál szükség van. Kifejezetten hasznos lehet például egy hibaelhárítás esetén, ha tudjuk az IP címünket, mert ez alapján be tudjuk azonosítani, hogy melyek a mi próbálkozásaink, és melyik műveletek azok, amik nem tőlünk származnak.

Ha kíváncsi saját IP címére, azt itt találhatja:

Szeretné megtekinteni a Rackhost szolgáltatásait?

Megnézem

Kapcsolódó cikkek