« Vissza

Mire jó az IP címem?

Informatikai alapok

Az IP cím egy bizonyára sokak által ismert kifejezés. Az angol Internet Protocoll Address kifejezés röviden, amelyet gyakran szoktak csak simán internet címnek is hívni a magyar közszóhasználatban. De mi is ez és mire jó ez egyáltalán nekünk?

A mi az az IP cím kérdésre már félig meg is kaptuk a választ azzal, hogy ez egy internet cím. Fontos tudni, hogy minden eszköznek van és alapvetően négy darab ponttal elválasztott számból áll. Ezt nevezzük IPv4-es címnek, és a legtöbb helyen még ez van használatban. Mivel korlátozott számú a címek listája, ezért van szükség arra, hogy az internetszolgáltatók mindig csak akkor adjanak nekünk használatba egy IP címet, ha azt használjuk. Ezt hívjuk dinamikus IP címnek.

A mire jó az IP cím kérdésre ha egy szóban kellene válaszolni, akkor az azonosítás lenne a válasz. Alapvetően nem minket azonosít az IP cím, hanem az eszközt, amivel csatlakozunk a hálózatra. Erre pedig minden hálózati kommunikációnál szükség van. Kifejezetten hasznos lehet például egy hibaelhárítás esetén, ha tudjuk az IP címünket, mert ez alapján be tudjuk azonosítani, hogy melyek a mi próbálkozásaink, és melyik műveletek azok, amik nem tőlünk származnak.

Ha kíváncsi saját IP címére, azt itt találhatja:

Kapcsolódó cikkek