« Vissza

Az IPv4-címek árazási stratégiái és a tranzakció jogi szempontjai

AlapokIP-cím

Korábbi cikkünkben átvettük az IPv4-címek értékesítésekor és bérbeadásakor alkalmazható stratégiákat. Említettük a piaci viszonyoktól függő árazást is, amely van olyan fontos témakör, hogy külön cikkben is foglalkozzunk a tárgyalások során alkalmazható taktikákkal és azokról a jogi szempontokról, amelyeket figyelembe kell venni.

 

Árazási stratégiák

 

Piaci kereslet alapú árazás: ilyenkor figyelembe veszik a keresletet és a kínálatot, a piaci árakat és azt, hogy a vevőnek mennyire sürgős a vásárlás, majd ezek alapján szabják meg az árat – ez a legmeghatározóbb taktika.

Árverés: az árról árverés is dönthet – mivel a készletek végesek és a kereslet egyre nagyobb, egyre sűrűbb ez a módszer –, az erre szakosodott online platformokon, vagy akár árverési házakon keresztül is lehet intézni egy nyílt licitet.

Fix árak: az IPv4-blokkoknak fix ára is lehet, ami mindkét fél számára egyszerűbbé teszi a tranzakciót, és a vásárló vagy bérlő így könnyebben tervezhet.

Árszintek: az IPv4-blokkok méretétől függően különböző árszintek állíthatók be.

 Előfizetés: a blokkok méretétől és a bérleti időtartamtól függő előfizetési díj is megállapítható bizonyos időszakokra (havi, féléves, éves, stb.).

Régiós árazás: attól függően, hogy milyen földrajzi régióban és melyik regionális regiszterhez tartozva adják el az IPv4-címeket, változhat az ár is, hiszen más és más a regionális kereslet és kínálat, illetve a szabályozások és az infrastruktúra állapota.

Tárgyalás: egyéni szempontokat is figyelembe véve közvetlen tárgyalás során is eldőlhet az ár.

Dinamikus árazás: a piaci kereslet és kínálat és egyéb releváns változók alapján bizonyos időközönként, vagy valós időben is módosuló árakról is meg lehet állapodni.

Másodlagos piac: az eladók és vásárlók közvetlen tranzakciói általában másodlagos piacon történnek, de a piaci dinamika mellett a szabályozási szempontok itt is hatással vannak a tárgyalásokra.

Érték alapú árazás: nem minden IPv4-cím ér ugyanannyit, az értéküket a hálózat skálázhatósága és a működési követelményei is befolyásolhatják, ilyen téren birtokolt stratégiai előnyökkel magasabb ár szabható.

 

Jogi szempontok

 

Bármilyen árazási stratégiát választanak az eladók és bérbeadók, a jogi környezetet nem hagyhatják figyelmen kívül. Íme néhány szempont, amelyre érdemes figyelni.

Szerződés megfogalmazása: részletesen és rendkívül precízen érdemes megfogalmazni az eladás vagy bérbe adás feltételeit, tisztázva minden fél kötelezettségeit.

Szellemi tulajdonjog: a szellemi tulajdonnal kapcsolatos törvényeknek is meg kell felelni, az IPv4-címek esetében a védjegyekre és szerzői jogokra is figyelni kell.

Régiós szabályozás: a törvények mellett az IPv4-címekhez köthető regionális regisztrátorok szabályait is be kell tartani.

Adózás: az IPv4-címekkel kapcsolatos adózási előírásokat (pl.: értékesítési adók, jövedelemadó) is meg kell érteni a szabályos üzletkötéshez.

Biztonság: az eladónak biztosítania kell a vásárlót, hogy megtette a szükséges kiberbiztonsági intézkedéseket az érzékeny adatok védelmében.

Vitarendezés: érdemes előre lefektetni az esetleges viták rendezési módját, például mediátor segítségét lehet kérni a konfliktusok megoldásához.

Szeretné megtekinteni a Rackhost szolgáltatásait?

Megnézem

Kapcsolódó cikkek