« Vissza

Hogyan lehet biztonságos az IPv4-címek vásárlása, és milyen buktatókat kell elkerülni?

AlapokIP-cím

A korábbi cikkben taglalt szabályozások és korlátok a vásárlókat védik, hogy az IP-címeket igénylő cégek és szervezetek biztonságosan jussanak a kívánt IPv4-tartományokhoz. Meg kell említeni: a vásárlóknak is érdemes megfontolni néhány tanácsot és elkerülni klasszikus buktatókat, hogy biztosan minden rendben legyen.

 

Hogyan lehet biztonságos az IPv4-címek vásárlása?

 

Hitelesség ellenőrzése: fontos ellenőrizni az üzletben érintett felek hitelességét, ebben segíthet, ha olyan brókereket vagy piactereket keresünk, akik/amelyek már fel tudnak mutatni biztonságosan lebonyolított tranzakciókat.

Alapos dokumentáció: a vásárláshoz dokumentumokkal kell igazolni, hogy valóban szükség van az igényelt IP-címekre, ezt pedig csak alapos dokumentációval lehet elérni.

RIR-szabályozások betartása: a regionális internetregisztrátorok az IP-piacot és a vásárlókat is védik a szabályozásokkal, így azokat saját érdekből is fontos betartani.

Biztonsági szolgáltatás: érdemes lehet igénybe venni egy közvetítő fél szolgáltatását, amely az üzlet lezárásáig biztonságban tartja az IPv4-címeket.

Hálózat biztonsága: tanácsos ellenőrizni azt a hálózatot, amelyen az IPv4-címeket használnánk, így növelhető az egyre fontosabbá váló kiberbiztonság.

Jogi tanácsok: az IT-szektorban és IP-tranzakcióban jártas jogi szakemberek fontos tanácsokat, iránymutatásokat adhatnak, hogy minden rendben legyen az üzlettel.

Többfaktoros azonosítás: a tranzakció minden digitális folyamata során alkalmazzunk többfaktoros azonosítást, amely mindkét fél adatait védi.

Biztonságos fizetés: az online csalások elkerülése érdekében olyan fizetési módokat válasszunk, amelyek kibervédelmet garantálnak.

 

 

Milyen buktatói vannak az IPv4-címek vásárlásának?

 

Hiányos vizsgálat: az eladó hitelességét csak teljeskörű kutatással lehet ellenőrizni, ennek elmaradása kellemetlen helyzetekhez vezethet.

RIR-szabályok be nem tartása: a regionális internetregisztrátorok előírásait nem lehet figyelmen kívül hagyni, ellenkező esetben elzárjuk magunkat az IPv4-címek vásárlásától és/vagy jogi következményekkel kell szembenéznünk

Hiányos dokumentáció: a nem elég alaposan dokumentált tranzakciók vitát és bonyodalmat okozhatnak.

IPv6 figyelmen kívül hagyása: attól, hogy IPv4-címeket veszünk, nem mentesülünk az IPv6-ra való átállástól – amely előbb-utóbb bekövetkezik –, így a cégünk vagy szervezetünk infrastruktúráját erre is fel kell készíteni.

Kiberbiztonság hanyagolása: az említett infrastruktúrát az IPv4-címek befogadására is fel kell készíteni, a kiberbiztonság hiánya komoly bonyodalmat okozhat a vásárlóknak.

Jogi tanácsadás hiánya: sokan hajlamosak alábecsülni a jogi szakemberek tanácsadását, pedig rengeteg kellemetlenségtől megóvhatják a feleket.

Igény alábecsülése: az üzlethez fel kell mérni, hogy az adott cég vagy szervezet jelenleg és a jövőben mennyi IPv4-címet igényel – saját tervekkel és reális piaci becslésekkel igazolva –, ha viszont ezt alábecsülik, akkor gondot okozhat, hiszen egyre nagyobb a verseny a megmaradt IPv4-címekért és egyre nehezebb lesz beszerezni őket.

Szeretné megtekinteni a Rackhost szolgáltatásait?

Megnézem

Kapcsolódó cikkek