« Vissza

Windows Phone

Informatikai alapok
Windows8
A Windows Phone 8 logója

A Windows Phone a Microsoft okostelefonokra fejlesztett operációs rendszere, mely mára már nem támogatott.

A Windows Phone a nem túl sikeres Windows Mobile utódja. A fejlesztése során tanultak a Mobile hibáiból, így a Phone-t már a mindennapi felhasználók igényei szerint alakították ki, és nem az üzleti élet kiegészítése volt a fő irányvonal. A fejlesztést 2004 körül kezdte el a Microsoft, a hivatalos megjelenése pedig 2010 októberében történt meg. 2012-ig az asztali Windows-hoz hasonlóan a 7-es verziószám volt érvényben, ám 2012 októbere óta elérhető a Windows Phone 8 a mobileszközökre. A számozás nem véletlen, hiszen az asztali Windows 8 és a Phone 8 alapjaiban megegyezik, a két platform között az alkalmazások könnyen portolhatóak.

A Windows Phone 8 a könnyű portolhatóság mellett új hardvertámogatásokat is magával hozott. A Phone 8 támogatja a többmagos processzorokat és a nagyfelbontású kijelzőket is. A korábbi verzió sok panaszt kapott a viszonylag szűkös hardvertámogatása miatt, ám az új verzió már felveszi a versenyt az Android-dal és az iOS-szel. A felzárkózást segítheti a Microsoft és a Nokia összefonódása is. A legfontosabb alkalmazások már egyesültek, így például a Microsoft térkép alkalmazása, a Bing összeolvadt a Nokia Maps-szel, de az alkalmazásokért felelős Nokia Ovi Store is integrálva lett a Windows Phone Store-ba.

A kezelőfelület az asztali Windows 8-at idéző mezőkből épül fel. Ezek a mezők a telefonon található alkalmazásokhoz, beállításokhoz, tárolt adatokhoz nyújtanak linkeket. A felhasználóknak lehetőségük van új mezőket létrehozni, módosítani, átrendezni azokat, illetve törölhetik is őket. A mezők folyamatosan frissülnek, így például az e-mail mezőn az éppen aktuális, olvasatlan levelek száma látszódik, vagy egy játék alkalmazásnál az elért pontszám stb.

Windows Phone 8
Windows Phone 8

Az Apple iOS rendszeréhez hasonlóan a Windows Phone-ra is csak a hivatalos Microsoft által irányított Windows Phone Store-ból lehet alkalmazásokat letölteni. Ez a módszer az Apple-höz hasonlóan a biztonságot és az adatvédelmet növeli, hiszen minden egyes újonnan feltöltött alkalmazásnak át kell mennie a Microsoft ellenőrzésén, mielőtt kikerül a Store-ra.

Zenékért és filmekért az integrált Xbox rendszerhez kell fordulnunk. A Windows Phone 8-ban teljes támogatottságot élveznek az új generációs Xbox játékkonzolok, például irányíthatunk bizonyos dolgokat a mobil eszközünkről is a játékban. A folyamat visszafelé is működik, hiszen telefonunkra pedig az Xbox Music és az Xbox Video szolgáltatásokat kell megkeresnünk, ahonnan a legnagyobb kiadók és stúdiók gyűjteményeiből vásárolhatunk.

A Windows Phone alkalmazásai az XNA fejlesztői környezetben íródnak, amely a Microsoft Silverlight egyik kiegészítője. Az alkalmazások tesztelésére a Microsoft Visual Studio nyújt segítséget, ám ez csak a Windows 7-es és 8-as verzióján működik. A Windows 8-cal való szoros kapcsolat lehetővé teszi, hogy az asztali számítógépekre készített alkalmazások, amelyek C-ben vagy C++-ban íródtak, könnyedén konvertálhatóak legyenek Windows Phone 8-ra is.

Kapcsolódó cikkek