« Vissza

Nincs idő minden fontosat azonnal elolvasni – így mentsük el későbbre a hasznos cikkeket

Informatikai alapok

Bármilyen hivatásunk is van, folyamatos tanulás az életünk. Ehhez hozzátartozik a szakmai cikkek olvasása is, amelyek napi szinten özönlenek az online médiából. Nyilván lehetetlen minden fontos anyagot azonnal átnézni, így felmerül a kérdés: hogyan menthetők el gyorsan és egyszerűen a hasznos cikkek későbbre? A válasz a Pocket.

Se szeri, se száma a cikkek mentésére kitalált szolgáltatásoknak, de az első nemzetközi sikert arató alkalmazás a 2007-ben induló “Read it later” volt, mai nevén a Pocket. Nem véletlen, hogy tíz évvel később az egyik legnépszerűbb böngésző fejlesztője, a Mozilla felvásárolta. Ez nem azt jelenti, hogy csak Firefox-bővítményként érhető el, minden fontos platformon használható.

A vetélytárs böngésző, a Google Chrome márciusi frissítésekor a könyvjelzők sávjában megjelent egy cikkmentésre szolgáló ikon, amit nem is olyan egyszerű kikapcsolni, ugyanis nem az általános beállítások között található. Mindenesetre nem ez a legjobb megoldás, mi inkább a Pocket mellett tesszük le a voksunkat, soroljuk is, hogy miért.

Egy lassan másfél évtizede bevált, rendkívül megbízható, kiváló szinkronizációval működő szolgáltatásról van szó. Minden böngészőben használható bővítményként, és ez a legnagyobb előnye: ha egy olyan cikket nyitunk meg, ami érdekes, de később olvasnánk el, csak kattintani kell a Pocket ikonjára, és el is mentettük a fiókunkba. Természetesen ezt mobilos vagy tabletes alkalmazás révén is megoldhatjuk, ha a megosztási lehetőségek között a Pocketet választjuk ki.

A fiókunkba lépve rögtön sorjáznak az elmentett cikkek, amelyeket hirdetés és minden zavaró tényező nélkül, egy letisztult felületen is elolvashatunk az alkalmazáson belül. A cikkekre kattintva gyorsan egy becslést is kapunk, hogy körülbelül hány perc olvasnivalót jelentenek. A cikkeket archiválhatjuk, kategorizálhatjuk, törölhetjük, kiemelhetünk belőlük részleteket, kedvencként jelölhetjük és természetesen meg is oszthatjuk. A jobb felső sarokban még a betűtípust, a hátteret és a betűméretet is beállíthatjuk.

A főoldalon kereshetünk is az elmentett vagy archivált cikkek között, de nem csak az általunk érdekesnek vélt anyagokat böngészhetjük. A “Discover” menüpont segítségével olyan – általában angol nyelvű – cikkeket is felfedezhetünk, amelyeket a Pocket felhasználói közül sokan mentettek és olvastak el.

Korábbi bejegyzésünkben felhívtuk a figyelmet az RSS fontosságára, ha sok híroldalt akarunk követni. Ebben a kategóriában a Feedly választását javasoltuk, amely támogatja a Pocket használatát is, így a legnépszerűbb RSS-olvasóból is menthetünk cikkeket a Pocket-fiókunkba.

Ha valakinek nem szimpatikus a Pocket, megannyi opció közül válogathat: az Instapaper, a Mailist, a Raindrop, a Flipboard, a Diigo, a Safari Reading List, a Send to Kindle és a Reading Queue is közkedvelt alternatíva.

Kapcsolódó cikkek