« Vissza

Mi az a Teamspeak, és mire használható?

Informatikai alapok

A pandémiával világszerte népszerűbbé váló home office új lendületet adott az online kommunikációs rendszereknek, és nem csak azoknak, amelyek a videós meetingeket teszik lehetővé. A jó minőségű, hang és szöveg alapú beszélgetésekre is óriási igény mutatkozik, a VoIP-technológia ezt lehetővé is teszi. A Viber és a Whatsapp például erre épült, de van egy régi klasszikus is, amelyet a gamer kultúra emelt fel, majd az oktatásban és a munkahelyeken is egyre szívesebben használják. Bemutatjuk a Teamspeak szolgáltatását!

 

Mi az a Teamspeak?

 

A Teamspeak egy hangátviteli rendszer, amely a VoIP-technológiára – internetprotokoll feletti hangátvitel – épül. A hangot tehát nem hagyományos hálózaton továbbítja, hanem interneten keresztül, ahogy sok olyan népszerű szolgáltatás is, mint a Skype, a Zoom, a Whatsapp vagy a Viber.

 

Használata a Discordhoz hasonlít, vagyis a beszélgetés résztvevőinek egy Teamspeak szerverhez kell csatlakozniuk.

 

Népszerű szolgáltatás például a gamerek körében, ugyanis akadozásmentes, visszhang- és zajszűréssel ellátott, kristálytiszta hangminőséget biztosít. Emellett chatelési lehetőséget is kínál nagyobb társaságok (pl.: csapatok, osztályok, kollégák) számára.

 

Hogyan használható a Teamspeak?

 

A Teamspeak szoftvere minden népszerű operációs rendszerrel (Windows, Mac, Linux) működik. Letöltése, telepítése és megnyitása után a szerver nevét, a felhasználónevet és a hozzá tartozó jelszót kell megadni, és már használhatjuk is.

 

Ezután ki lehet választani, hogy szövegesen vagy hangátvitellel kommunikálnánk, vagy a két lehetőség kombinációjával.

 

A hangminőséget személyre lehet szabni, ahogy a felhasználói élményt is, például hangeffektek is beállíthatók.

 

A Teamspeak fájlmegosztási lehetőséget is kínál, ami kollégák közötti kommunikáció esetén előny, könnyen átadhatók a közös munkához szükséges dokumentumok.

 

Mire használható a Teamspeak?

 

Online játék: a Teamspeak először a gamer közösségben lett népszerű szolgáltatás, hiszen az online (is)  játszható számítógépes játékok adta élményt akadozásmentes, jó minőségű hangátvitellel egészítette ki. Ez lehetőséget teremt, hogy gamer közösségek egymástól távol is úgy játszanak, mintha egy szobában lennének.

 

Oktatás: az iskolákban is egyre népszerűbb szolgáltatás, különösen a koronavírus-járvány óta. Az oktatási kommunikációban a Discord fő riválisa lett a Teamspeak, hiszen tanárok, diákok és akár szülők csoportosan kommunikálhatnak. Az online tanulás kényelmes “helyszíne” egy Teamspeak szerver, ahol a chatelés és a fájlmegosztási lehetőség is előnyt jelent.

 

Meeting: amennyiben nem ragaszkodunk a videós meetinghez, a munkahelyi megbeszélések számára is tökéletes megoldást jelent a Teamspeak, főként az egyre népszerűbb home office miatt. A szolgáltatás egyik előnye, hogy rögzíthetők a beszélgetések, így az egyéb munkahelyi elfoglaltság, szabadság vagy betegség miatt hiányzó kollégák sem maradnak le semmiről.

 

Kormányzati és katonai felhasználás: a Teamspeak privát hálózatot is tud biztosítani, ami extra biztonságot jelent, így a fájlok, a hangfelvételek és az információk kiszivárgásának veszélye nélkül használhatják politikusok és katonák is.

Kapcsolódó cikkek