« Vissza

Linux disztribúciók

Informatikai alapok

Linux disztribúcióknak, vagy röviden disztróknak nevezzük azokat az operációs rendszereket, amelyek a Linux kernelre épülnek. Ezek a Linux típusok általában egy speciálisan összeválogatott szoftvercsomaggal jelennek meg. Nagyjából 600 különböző disztró van forgalomban most, ezek közül a legtöbbet folyamatosan fejlesztik és javítják. A Linux nyílt forráskódjának köszönhetően a disztrók a legkülönfélébb formákban készülnek el, az asztali operációs rendszertől a beágyazott rendszerekig szinte mindenhol megtalálhatóak. Pénzügyi hátterük alapján két csoportba oszthatjuk a disztrókat: vannak kereskedelmi vonzatú változatok, mint a Fedora, az openSUSE, vagy az Ubuntu, és vannak közösségi fejlesztések, mint a Debian, a Slackware, vagy az Arch Linux.

  • Debian
    Linux
    Debian

A Debian-t a Debian Project fejleszti, amely egy interneten szerveződött, önkéntesekből álló csapat. A Debian az egyik legnépszerűbb Linux disztró az átlagos számítógép használók, illetve a szervergépek esetében is. Egy meglehetősen megbízható verzióról van szó, éppen ezért rengeteg más disztró is a Debian-t használja fel kiindulási alapnak. A Debian szoftvercsomagjába tartozik a LibreOffice, amely egy nyílt forráskódú irodai alkalmazásgyűjtemény, az Iceweasel, amely egy a Firefoxon alapuló böngésző, illetve egyéb média lejátszó programok, képnézegetők, képszerkesztők, PDF olvasók is.

  • Ubuntu

Az Ubuntu egy Debian-ra épülő disztró, amely a Unity asztali környezetet használja. Az Ubuntu a legnépszerűbb Linux disztribúciók közé tartozik. A verzió rengeteg ingyenes alkalmazással jár együtt, de léteznek fizetős tartalmak is az Ubuntu Software Center-ben, például online magazinok, illetve egyéb professzionális alkalmazások. A Wine nevű alkalmazással lehetőség van Microsoft Windows-ra fejlesztett alkalmazásokat is futtatni Ubuntu környezetben. A disztró rendelkezik saját fejlesztésű tűzfallal is, de egyéb tűzfalakat is lehet rá telepíteni. Több kormányzati rendszeren is Ubuntu-t használnak, például ez az operációs rendszer működik München önkormányzatának összes számítógépén, Izland összes állami kézben levő számítógépén, illetve ezt használták Barack Obama kampányának irányítására is.

  • Arch Linux

Az Arch Linux egy közösségi alapon fejlődő disztribúció. Az operációs rendszer főleg az egyszerűségre, a letisztult kezelőfelületre helyezi a hangsúlyt, a célcsoport pedig inkább a szoftverfejlesztők közössége, mint az általános számítógép felhasználóké. Az Arch Linux telepítését, illetve a frissítéseit egy külön erre a célra létrehozott szoftver, a pacman végzi. Az Arch inkább haladó Linux felhasználóknak, illetve fejlesztőknek készült, hivatalos grafikus felülettel nem is rendelkezik. A frissítések gördülő megjelenéssel érkeznek általában naponta. Ez azt jelenti, hogy a frissítések nem egy-egy dátumhoz kötött nagyobb javító-kiegészítő csomagot takarnak, hanem naponta érkező kisebb-nagyobb módosításokat. Ezáltal sokkal könnyebb frissen tartani az operációs rendszerünket.

Kapcsolódó cikkek