« Vissza

Ezekkel mindig lesz jól fizető munkád: íme a 7 legnépszerűbb programozási nyelv

Informatikai alapok

Jól fizető állást garantáló programozási nyelvek – a Google segítségével rengeteget keresnek erre a kifejezésre. Nem csoda, hiszen ha valaki valamelyiket elsajátítja, sosem lesz anyagi gondja, bárhol és bármikor talál munkát. A jövőjüket tervező fiatalok és a szakmaváltást fontolgató régebb óta fiatalok számára össze is állítottunk egy hasznos listát: íme a 7 legnépszerűbb programozási nyelv.

 

Java

 

A Java a leggyakrabban használt programozási nyelv. Asztali szoftverektől kezdve a játékokon és honlapokon át egészen a mobil alkalmazásokig mindenre megfelel. Univerzális, rugalmas és felhasználóbarát nyelv, könnyű megtanulni, kezdőknek ajánlott, viszont később egy másik programozási nyelvet is érdemes hozzá elsajátítani, önmagában ugyanis nem elégséges tudás. Az Android is Java alapokra épül, így bőven biztosít munkát.

 

C

 

Szintén egy alapvető programozási nyelv, szintén választható első tanult nyelvnek. Remekül el lehet vele sajátítani a programozás alapjait, fejleszti a problémamegoldó készségeket. Az internetre kapcsolódó okoseszközök fejlesztésében elsőszámú nyelvnek számít, így egyre népszerűbb is. Előnye, hogy kifejezetten gyorsan lehet vele dolgozni.

 

C++

 

A C továbbfejlesztett változata, amellyel akár operációs rendszer is fejleszthető, viszont sokkal nehezebben tanulható. Kezdők számára tehát semmiképp sem ajánlott, viszont később érdemes elsajátítani, ugyanis a C++ nyelvet használó programozók kiemelkedően jól keresnek.

 

Python

 

Magas szintű, mégis könnyen tanulható programozási nyelv, online és mobil alkalmazások fejlesztéséhez is egyre inkább használják. Kiemelkedően fontos nyelv az adattudomány és a mesterséges intelligencia kapcsán, így napjainkban különösen felkapott. Alap nyelvnek tökéletes, de másik nyelvet is érdemes hozzá megtanulni.

 

C#

 

A C# programozási nyelvet a Microsoft fejlesztette ki, a Java vetélytársának szánták, így utóbbihoz sokkal inkább hasonlít, mint a C és C++ nyelvhez. Nem csak a Microsoft platformjain használható, Android vagy macOS kapcsán is beválik. A .NET keretrendszer erős hátteret biztosít ennek a jól strukturált nyelvnek, és könnyebb megtanulni, mint a C++ nyelvet, bár nem kezdőknek ajánlott. Sajnos kevésbé rugalmas nyelv, mint listánk többi szereplője.

 

Swift

 

A Swift programozási nyelvet az Apple fejlesztette ki, így a macOS és iOS rendszerek elsőszámú hátterének számít. 2014-ben jelent meg, így sokkal modernebb, frissebb és biztonságosabb a többi nyelvnél. Leegyszerűsített nyelv, és ennek (is) köszönhető, hogy kifejezetten gyorsan futnak vele a programok.

 

R

 

Az R egy speciális programozási nyelv, főként statisztikák és adatok elemzéséhez használják. Mivel az adat ma már szinte mindennél értékesebb, rendkívül kifizetődő a nyelv elsajátítása, ilyen tudással képtelenség jól fizető munka nélkül maradni.

Kapcsolódó cikkek