« Vissza

Mi az és mire jó a Node.js?

A programozók körében az egyik slágertéma a Node.js, hiszen egy rendkívül elterjedt, egyszerű és gyorsan működő program. Ryan Dahl hozta létre 2009-ben, és azóta nagy karriert futott be. De mi tette ilyen népszerűvé, pontosan mi is ez a program és mire lehet használni?

 

Mi az a Node.js?

 

Egy nyílt forráskódú, keresztplatformos, szerveroldali JavaScript futtatókörnyezet.

 

Mit jelent ez pontosan?

 

Nyílt forráskódú, tehát szabadon használható és fejleszthető. Ide kattintva bárki letöltheti, méghozzá ingyen.

 

Keresztplatformos, tehát minden népszerű operációs rendszerrel (pl.: Windows, Linux, MacOS) kompatibilis, bármilyen számítógépen használható.

 

Szerveroldali, tehát nem böngésző futtatja, hanem szerveroldali alkalmazásként fut – egész pontosan a Google Chrome V8 JavaScript motorjára épül.

 

Lehetővé teszi a „JavaScript everywhere” megvalósítását, vagyis hogy a back-end és front-end kódok is ugyanazzal a programozási nyelvvel legyenek alakíthatóak.

 

Futtatókörnyezet, tehát itt írják a kódsorokat a programozók, és valós időben tesztelik is. Olyan program, mint például a Python programozási nyelvhez készült Twisted.

 

Miért népszerű a Node.js?

 

A korábban már taglalt tulajdonságai önmagában sikerre ítélték, de emellett még meg kell említeni, hogy a szerveroldali működtetés miatt elég gyors program, könnyen skálázható, ráadásul a Microsoft által fejlesztett Visual Studio Code kódszerkesztő is támogatja.

 

Világszerte komoly fejlesztői közösség alakult ki a Node.js köré, NodeBP néven Budapesten is rendszeresen találkoznak a magyar fejlesztők és programozók.

 

Mire jó a Node.js?

 

A korábban már említett tulajdonságok révén remekül használható online alkalmazások és dinamikus weboldalak fejlesztésére.

 

Azonnali grafikai változtatásokhoz is kiváló terepet nyújt. Sokak számára érthető példa lehet a Netflix, amelynek böngészése közben rengeteg grafika jelenik meg. A Netflix mellett még sok világhírű vállalat és szervezet használja, a PayPal-tól kezdve a NASA-ig.

 

Ha egy alkalmazás vagy weboldal sok adattal dolgozik, de a számítási igény nem túl nagy – ilyen szolgáltatások például a chatprogramok –., akkor a Node.js célszerű választás.

 

API-szolgáltatások készítéséhez és adatok streamelésre is kiválóan alkalmas.

 

És még valami!

 

Ha érdekel a programozás, akkor a Rackhost Tudásbázisra nemrég felkerült cikket se hagyd ki, hiszen listáztuk a 7 legnépszerűbb programozási nyelvet, amelyekkel bárhol és bármikor lehet jól fizető munkád.

Kapcsolódó cikkek