« Vissza

Apróság, de a honlapok optimális működéséhez fontos: a képek átméretezése

Informatikai alapokWeboldalkészítés

Ugye nem szeretnénk, hogy lassan töltődjön be a weboldalunk? A felhasználóbarát honlap egyik titka, hogy ne használjunk a szükségesnél nagyobb méretű fájlokat. Például ezért érdemesebb egy videót beágyazni, mint direktben feltölteni. Van egy még gyakrabban előforduló elem, amelyet sokan hajlamosak figyelmetlenül kezelni: a fotókat is optimális méretben kell használni. Ehhez csak át kell méretezni a képeket, ami nem ördöngösség.

Manapság csak kapkodjuk a fejünket, milyen teljesítményekre képesek a számítógépek és az okostelefonok processzorai. Sokan ezért hajlamosak úgy gondolni: nem kell törődni a fájlméretekkel, hiszen már mindent gyorsan betöltenek a szuper kütyük. Ennél rosszabbul nem is lehetne érvelni, hiszen pont a technológia fejlődése miatt várjuk el a honlapok minél gyorsabb betöltését. Ha két-három másodperc alatt nem tölt be egy oldal, sokan vissza is lépnek, az átlagos felhasználóknak nincs türelmük kivárni ennél több időt.

Nemzetközi átlagban a tárhelyek körülbelül 20 százalékát foglalják el a képek, a fotók optimális méretben történő feltöltése így a pénztárcánkra is jótékony hatással lehet. Ezért is aranyszabály, hogy a nagyobb méretű, veszteségmentes PNG formátumot a legfontosabb képek (például a logó és egyéb, rendszeresen megjelenő grafikák) esetén válasszuk, a többinél a JPEG az ajánlott.

Ennél persze fontosabb, hogy a folyamatosan felkerülő képeknél mindig használjunk átméretező programot. Egy profi fényképezőgéppel készült fotó mérete akár 10 MB-nál is több lehet a nyers verzióban. Az a fő cél, hogy ne MB-ban, hanem kB-ban jelenjen meg a méret, hiszen 1 MB-nál nagyobb képeket nem szokás, és nem is érdemes feltölteni. A legtöbb kép simán tömöríthető akár 200-300 kB-ra is, ezzel pedig alaposan megkönnyítjük a honlap betöltését.

A tömörítéshez rengeteg weboldal és program áll rendelkezésre. A legjobban talán a böngészős verziók esnek kézre, ebben a kategóriában az alábbi szolgáltatások egyaránt remek választások.

imagecompressor.com

jpeg.rocks

squoosh.app

shrinkme.app

compressor.io

Egyes oldalakon nem csak tömöríteni lehet a képeket, de méretben vagy százalékban megadható az is, hogy mennyire szeretnénk “zsugorítani” a fotókat. Sőt, előnézetet is láthatunk, így még a letöltés előtt megbizonyosodhatunk arról, hogy a méretezés nem jár minőségromlással.

Mivel a legtöbb honlap motorja a WordPress, a népszerű blogmotor igényeit érdemes szem előtt tartani. Alap beállításként nem szokta engedélyezni 2 MB-nál nagyobb fotók feltöltését, de nem csak a méretre kell figyelni, a képpontok számát ugyanis 2500-ban szokta limitálni. Utóbbit általában a számítógépek operációs rendszereinek gyári képnézegetőjében is lehet módosítani a fotóméretezéshez tartozó funkcióknál.

Kapcsolódó cikkek