« Vissza

Android

Informatikai alapok
Android
Az Android logója

Az Android egy Linux alapú operációs rendszer, amit elsősorban az érintőképernyős készülékek, mint például a tabletek, okostelefonok alá készítettek. A fejlesztést 2005 óta a Google vezeti, viszont csak 2007-ben jelentették be hivatalosan, majd nem sokkal később, 2008 októberében érkezett meg az első Android operációs rendszerrel rendelkező telefon, a HTC Dream.

Az Android nyílt forráskódú, ami azt jelenti, hogy bármelyik készülékgyártó, vagy szoftverfejlesztő szabadon felhasználhatja, módosíthatja. 2013-ban az Android volt a legnépszerűbb operációs rendszer, nagyjából a szoftverfejlesztők 70%-a használt Androidot. A fejlesztők által készített több ezer alkalmazás lehetővé tette, hogy a mobileszközök piacán vezetővé váljon, így 2010-ben megelőzte az addig első Symbian rendszert. A népszerűségét leginkább a nyílt forráskódnak és a testreszabhatóságának köszönheti. Ezen tulajdonságai miatt a mobil eszközök mellett játékkonzolokban, digitális fényképezőgépekben és televíziókban is előszeretettel alkalmazzák.

Android mobil
Android mobileszközön

Az Android felületet a legtöbbször kézzel kell irányítani valamilyen érintőképernyőn keresztül. Az operációs rendszer reagál a mozdulatokra, így lehet használni a telepített alkalmazásokat. Az Androidon található programokat két csoportra oszthatjuk, alkalmazásokra és widgetekre. Az alkalmazásokat ikonokon keresztül kell elindítani, a widgetek viszont folyamatos frissítéssel jelennek meg a képernyőn, mint például az e-mail fiók vagy az időjárás jelentés. A kezdőképernyőt több aloldalra lehet osztani, amik között lapozgathatunk. Az Android alkalmazások Java nyelven íródnak, a hivatalos fejlesztőkörnyezete pedig az Eclipse, kiegészítve egy Android bővítménnyel.

Az Android készülékek általában akkumulátorról működnek, így nagyon fontos az operációs rendszer energiagazdálkodása. Az Androidot úgy tervezték meg, hogy a lehető legkevesebb energiát fogyassza, hiszen az asztali számítógépekkel ellentétben a mobilkészülékek a legtöbbször nincsenek hálózati áramra csatlakoztatva. Ha egy Android alkalmazás éppen nincs használatban, akkor az operációs rendszer automatikusan felfüggeszti a működését az energiatakarékosság érdekében. Az alkalmazások egy olyan környezetben futnak, amelynek nincs közvetlen hozzáférése az eszköz erőforrásaihoz, tárolt adataihoz. Ha az alkalmazásokat áruházakból telepítjük (például Google Play vagy Amazon), akkor a folyamat során megengedhetünk bizonyos hozzáféréseket az alkalmazásnak, például, hogy használhassa a rezgő funkciót, vagy a kamerát. Ezáltal elkerülhető az, hogy az alkalmazások olyan adatokhoz férjenek hozzá, mint az üzeneteink vagy a híváslistánk.

Kapcsolódó cikkek