« Vissza

DNS zónaszerkesztő a cPanel felületén

AlapokcPanel webtárhely

cPanel webtárhelycsomagok

Tekintse meg videós útmutatónkat!

 

A Zónaszerkesztő funkció lehetővé teszi a DNS  rekordok létrehozását, szerkesztését és törlését. A DNS, más néven Domain Name System a domain neveket (például pelda.hu) alakítja át számítógép által olvasható IP-címekké (például 192.0.0.1). A DNS a kiszolgálón, esetünkben a cPanelen található zónarekordokra támaszkodik a domain nevek IP-címekhez való hozzárendelésében.

Megfelelő rekordok beállítása

Alapértelmezés szerint a Zone Editor (Zónaszerkesztő) felület a domainek és a hozzájuk tartozó DNS rekordok listáját jeleníti meg. A lista szűréséhez írjon be egy nevet a szövegmezőbe, ha kiválasztotta a domaint, aminek a rekordjait szerkeszteni szeretné, akkor kattintson a Kezelés gombra. Amikor összeköti a domaint a cPaneles tárhellyel a rendszer mindig legenerálja a megfelelő A, CNAME és MX rekordokat.

A felsorolt domainek mindegyikénél a következő műveleteket végezheti el a kezdőfelületen, ahol a Műveletek oszlopban téglalapokban jelennek meg a rekordok:

 • A rekord: megmutatja, milyen IP címre mutat a domain nevünk.
 • CNAME Record: megmutatja, hogy www. előtaggal milyen IP címre mutat a domainünk. Ha itt a www nélküli domain névre mutat, akkor az A rekord IP címére mutat a CNAME rekord is.
 • MX Record: az MX rekordok az emailek fogadásában nyújtanak segítséget, hogy a rendszer tudja, hogy melyik levelező szerverre kell küldenie a bejövő leveleket.
 • TXT rekordok: Tipikus TXT rekordok a DKIM, DMARC, és SPF rekord. Ezek a rekordok azért szükségesek, hogy a küldött levelünk megérkezzen a feladóhoz, és ne kerüljön SPAM mappába. Ezekről a rekord típusokról az alábbi cikkekben olvashat bővebben:

https://www.rackhost.hu/tudasbazis/email/miert-fontos-az-email-kuldesnel-a-hitelesites/

https://www.rackhost.hu/tudasbazis/email/dmarc-rekord-es-beallitasa/

Ezeket a rekordokat cPaneles tárhely esetén nem a Rackhost admin felületén, hanem a cPanel oldalán kell beállítania!

Ha tesztelni szeretné a levelezését, akkor mail-tester.com oldalán a generált email címre kell küldeni egy tárggyal és szöveggel ellátott üzenetet, majd rákattintani az “Ezután nézd meg a pontszámot” gombra. Ha 10/10, nincs további teendő, viszont ha valami probléma van, akkor pedig a mail-tester.com javaslatai alapján fejleszthető a levelezés! Amennyiben elakadna, vagy bizonytalan, hogy pontosan mit kellene beállítania, akkor küldje el a pontszáma linkjét az info@rackhost.hu email címre, hogy szakértő ügyfélszolgálatunk segíthessen!

Bővebben a Zone Editor kezelési felületről 

A Zone Editor kezelési felület megjeleníti a kiválasztott domain DNS-zóna rekordjait. A lista szűréséhez írjon be egy nevet a szövegmezőbe, vagy válasszon ki egy rendelkezésre álló rekordtípus-szűrőt.

A rekord táblázat a következő információkat tartalmazza minden rekordhoz:

 • Név – A rekord neve.
 • TTL – A rekord frissülési ideje (másodpercben).
 • Típus – A rekord típusa (A, CNAME, MX, TXT).
 • Rekord – A rekord információi.
 • Műveletek – A rekord szerkesztésének vagy törlésének lehetősége.

Ezt a felületet használhatja a következőkre is:

 • Rekord Hozzáadása: Egy vagy több DNS-zóna rekord hozzáadása.
 • DNS-zóna rekord törlése.
 • A zóna fájlok visszaállítása.

DNS-zónarekord hozzáadása

Egy rekord hozzáadásához hajtsa végre a következő lépéseket:

 1. A Zone Editoron belül kattintson a Kezelés gombra a kiválasztott domainnél, majd kattintson rá a Rekord Hozzáadása gombra!

 1. Válassza ki a kívánt rekord típusát, amely lehet A, CNAME, MX, TXT,  SRV, CAA, AAAA!

Megjegyzés:

Aldomain rekordok hozzáadásához CNAME rekord létrehozására lesz szükség. Itt a Név mezőbe kell beírni az aldomain nevét (teszt.pelda.hu), továbbá a Rekord mezőbe a regisztrált fődomain nevet. Ekkor az aldomain a fődomainre mutat, ám ha azt szeretnénk, hogy az aldomain egy másik IP címre mutasson, akkor A rekordként vegye fel.

Több rekord hozzáadásához kattintson többször a Rekord hozzáadása gombra, majd válassza ki a kívánt rekord típusokat a listából. A rendszer hozzáadja az új rekordokat a táblázat tetejére. Ha több szerkesztésben lévő rekord van, akkor egyszerre is el tudja menteni őket a Save All Records gombbal.

 1. Adja meg a rekord adatait!
 2. Kattintson a Save Record (rekord mentése) vagy a Save all records (összes rekord mentése) gombra, vagy kattintson a Mégse gombra!

DNS-zónarekord szerkesztése

Egy rekord szerkesztéséhez hajtsa végre a következő lépéseket:

1. A Zone Editoron belül kattintson a Kezelés gombra a kiválasztott domainnél!

2. Kattintson a Szerkesztés gombra a szerkeszteni kívánt rekord vagy rekordok mellett!

3. Frissítse a szövegdobozokban lévő információkat!

Megjegyzés: Ha egy meglévő rekord Típus értékét módosítja, a rendszer megőrzi az aktuális rekord adatait, amíg el nem menti a módosításokat.

4. A módosítások mentéséhez kattintson a Save record vagy a Save all records gombra a mentéshez, vagy kattintson a Mégse gombra, ha elveti a módosítást!

Reset DNS Zone – Zónafájlok visszaállítása

Fontos: Ez a funkció törli a zónarekordokon végzett módosításokat a DNS-zónafájlokat visszaállítja a megadott alapértelmezett értékekre!  

A zónafájlok visszaállításához hajtsa végre a következő lépéseket:

1. A Zone Editoron belül kattintson a Kezelés gombra a kiválasztott domainnél!

2. Kattintson a Műveletek gombra, és válassza a Reset DNS Zone lehetőséget!

3. Kattintson a Folytatás gombra a zóna visszaállításához, vagy kattintson a Mégse gombra annak elvetéséhez!

DNS-zónarekord törlése

Egy rekord törléséhez hajtsa végre a következő lépéseket:

 1. A Zone Editoron belül kattintson a Kezelés gombra a kiválasztott domainnél!
 2. Kattintson az eltávolítani kívánt rekord mellett a Törlés gombra!
 3. A rekord törléséhez kattintson a Folytatás gombra a megerősítő panelen, vagy kattintson a Mégse gombra!

Jelenleg az általunk kínált cPanel tárhelyek zónaszerkesztő felületén nem elérhető a DNSSEC gomb, azonban, ha többet szeretne megtudni a témában, akkor erről olvashat részletesebben a Bővebben a DNSSEC- ről, illetve a Mi az a DNSSEC? cikkeinkben.

Amennyiben pedig a rekordok típusai kapcsán szeretné bővíteni tudását, akkor a Rekordok típusai című cikkünk nyújthat Önnek további segítséget.

cPanel webtárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek