« Vissza

Hogyan kell az SSH-t használni?

AlapokVPS

VPS csomagjaink

SSH jelentése – Mi az az SSH?

AZ SSH a Secure Shell angol kifejezés rövidítése. Az SSH olyan hálózati protokoll, mely segítségével titkosított hálózati kapcsolattal jelentkezhetünk be egy távoli gépre. Az SSH gyakorlatilag lehetővé teszi a biztonságos kommunikációt két távoli számítógép között még egy nem biztonságos hálózaton keresztül is. Ugyanakkor nem csak távoli elérésre alkalmas, hanem fájlok másolására, titkosított csatornák létrehozására (stunnel) és parancsok kiadására is a távoli gépen.

PuTTY alapbeállítások
1. ábra

SSH használat Windows-ban

Abban az esetben, ha a gépünkön Windows operációs rendszer van és szeretnénk SSH kapcsolattal elérni a virtuális szerverünket, a legegyszerűbben a PuTTY program segítségével tehetjük meg. A programot egyszerűen és gyorsan letölthetjük a következő linkre kattintva: http://the.earth.li/~sgtatham/putty/latest/x86/putty.exe

A program letöltését követően egyből el is indíthatjuk azt, nem igényel külön telepítést. Az indítást követően az alábbiakat kell beállítanunk:

  1. Host Name (or IP address): itt adjuk meg a VPS szolgáltatás elindulásakor kapott levélben megadott IP címet vagy hostname-t!
  2. a Basic options for your PuTTY session menüben pipáljuk be a Connection type (régebbi verzió esetén Protocol) alatt az SSH-t! Ekkor a portnak automatikusan 22-re kell átállnia, ez az alapértelmezett SSH port, nem kell módosítani!
  3. Végezetül, hogy megjegyezze a program a beállításokat és az SSH legyen az alapértelmezett protokoll indításkor, a Saved Sessions alatt adjunk nevet a kapcsolatnak és mentsük el (Save)! A továbbiakban itt tudjuk betölteni (Load), megnyitni (Open) a létrehozott, elmentett kapcsolatot.

Miután elkészültünk a beállításokkal, válasszuk ki az elmentett kapcsolatot és az Open gombbal csatlakozhatunk is a szerverhez. Amennyiben most próbálunk először csatlakozni az adott szerverhez, meg fog jelleni egy Putty Security Alert ablak, melyet engedélyeznünk kell.

Session

Azért fontos sessiont létrehozni, mert ha nem csak egyszer, eseti jelleggel akarunk csatlakozni a kiszolgálóhoz, a session révén az meg tudja jegyezni a szerver nevét, a protokoll típusát, valamint a fontkészlet beállításokat, terminál típust és egyáltalán az összes beállítást.

Session módosítása:

Ha módosítani szeretnénk egy már mentett session beállításait, első lépésként válasszuk ki a módosítandó sessiont és a Load gomb megnyomásával töltsük be azt, majd a beállítások megváltoztatása után mentsük el!

Mindig ügyeljünk arra, hogy amikor az adott session-t módosítani szeretnénk, például megváltoztatni a font típusát, nem elég magát a beállítást megcsinálni, hanem el is kell azt újra mentenünk!

Abban az esetben, ha már csatlakoztunk a kiszolgálóhoz, tehát aktív kapcsolatunk van és azt szeretnénk módosítani, úgy a módosítandó terminál bal felső sarkában lévő kis ikonra kell kattintanunk és kiválasztani a Change settings opciót!

Betűtípus, betűszín, háttér módosítás

A PuTTY-ban lehetőség van a terminálban megjelenített betűtípus, betűszín, háttér színének módosítására is! Ha a betűtípust szeretnénk módosítani, miután megnyitottuk a programot, a baloldali sorban válasszuk ki a Window kategóriát, azon belül pedig Appearance elemet! A Font settings alatt a Change gombra kattintva fog megjelenni az a kisablak, ahol a betűtípusok, betűméretek közül válogathatunk.

Betűszín, háttérszín módosításához ugyanúgy a baloldali sor Window kategóriáját kell kiválasztani, onnan pedig most a Colours-t! Itt lesz lehetőségünk mind a betűszín, mind a háttér színének megváltoztatására. Ha a betűszínen változtatnánk, a Default Foreground-ot, háttérszín esetén a Default Background-ot kell kijelölni, majd a Modify-re kattintani, hogy megjelenjen a színpaletta ablaka. Miután sikerült mindent beállítanunk, ne felejtsünk el menteni!

SSH használat Mac-en vagy Linuxban

 

Abban az esetben, ha a gépünkön Linux vagy MacOS van és szeretnénk SSH kapcsolattal elérni a virtuális szerverünket vagy webtárhelyünket, a legegyszerűbben a Terminal alkalmazásával tehetjük ezt meg. Nem kell mást tennünk, csak beírni az SSH szót, majd egy szóközt, ezt követően az SSH felhasználónevünket és egy @ jel után a kiszolgálót. Egy enter megnyomását követően a jelszavunkat fogja kérni a rendszer és már csatlakozunk is.

SSH kulcsok létrehozásához is adunk segítséget Tudásbázis cikkünkben.

Szeretne VPS-t bérelni?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek