« Vissza

Linképítési tippek kezdő honlapkezelőknek

SEO

A linképítés az egyik legfontosabb SEO-stratégia, amelyről már szakértői cikket is közöltünk, majd cikksorozatban vettük át az alapokat, lépésről lépésre. Most pedig jön a harmadik fázis, a Search Engine Journal segítségével, ugyanis megjelent egy remek összegzés a sikeres linképítéshez szükséges hozzáállás kapcsán. Íme a megfontolandó tanácsok, tapasztalt SEO-szakértőktől!

 

Legyünk türelmesek

 

Hónapokat vesz igénybe, mire egy SEO-stratégia kiforrja magát és eredményeket hoz – főként akkor, ha nem vásárolunk linkelést. Sokszor akár egy év is eltelik, mire érdemi mennyiségű kattintásokat hoz a linképítés és a keresőoptimalizálás. Épp ezért nagyon fontos, hogy türelmesek maradjunk, nem szabad pár hét vagy hónap múlva feladni a munkát.

 

Fókuszáljunk

 

Több linképítési stratégia is létezik – cikksorozatunkban erről is írunk –, de érdemes egyszerre egy módszerre fókuszálni. Ha egyszerre vetünk be minden lehetséges trükköt, talán egyik sem lesz igazán hatásos. Nem a stratégiák mennyisége a döntő faktor, hanem azok minőségi kivitelezése.

 

Ráadásul ha egyszerre egy stratégiát vetünk be, sokkal inkább átlátjuk, hogy melyik módszer milyen eredményeket hoz.

 

Legyünk rugalmasak a célok kapcsán

 

A linképítés tipikusan olyan projekt, amelynek hatékonysága megannyi faktortól függ, így többször is változhat az, hogy milyen célkitűzés tűnik reálisnak – főleg a munka elején.

 

Ne ragaszkodjunk mindenképp olyan célokhoz, amelyeket a linképítés elején tűztünk ki, néhány hónap elteltével sokkal inkább láthatjuk a reális lehetőségeket.

 

Használjuk fel a kapcsolatrendszerünket

 

A linkelési lehetőség kiaknázásában nem csak online módszereket lehet bevetni, offline is legyünk aktívak. Főként kezdő vállalkozók esetében jöhet jól, ha ismerősök és elégedett vásárlók vállalkozásaitól, ügyfelektől kérünk linkelést, vagy akár szakmai eseményeken hívjuk fel erre a figyelmet.

 

Szabjuk személyre az e-maileket

 

Visszatérve az online kapcsolatépítésre: ne írjunk mindenkinek sablonos leveleket, ha e-mailben kérünk linkelést. Plusz munkával jár, de sokkal eredményesebb, ha egyedi üzenettel próbálkozunk.

 

Érdemes utánajárni, hogy a címzett honlapján hol és hogyan lenne érdemes linkelést kapni, majd ehhez kreatív ötleteket adni. Fontos hangsúlyozni, hogy miért jár jól vele a linkelő honlap (például kiemelni, hogy úgy látjuk, a honlap célközönsége értékelné a nálunk megtalálható hasznos blogbejegyzést).

 

Legyen releváns a link forrása

 

Természetesen bármilyen népszerű oldal linkelése segíti a linképítés sikerét, de sokkal eredményesebb lesz a link, ha a célközönségünk számára releváns weboldalon jelenik meg.

 

  • Mit szeret a célközönségünk?
  • Hol szokott a célközönségünk tájékozódni a szakterületünkkel kapcsolatos témákban?
  • Milyen kulcsszavakra kereshet a célközönségünk, és ennek milyen weboldalak felelnek meg?
  • Milyen honlapok képviselnek hasonló életstílust, mint mi?

 

Ilyen kérdéseket érdemes magunknak feltenni, hogy a megfelelő cégeket keressük fel a linkelés lehetőségével.

Kapcsolódó cikkek