« Vissza

Befolyásolja-e a dedikált IP cím a keresőoptimalizálást?

SEO

Előfordul, hogy SEO szakemberek azt tanácsolják ügyfeleiknek, hogy szerezzenek be egy dedikált IP címet a jobb optimalizáció érdekében. Azonban nem teljesen helytálló az állítás, miszerint a dedikált IP cím növeli a keresési pontosságot.

Teljesítmény és gyorsaság

A weboldal gyorsasága nagy mértékben befolyásolja a keresési eredményeket. Tehát mindig arra kell törekedni. hogy a weboldal a lehető leggyorsabb legyen.

Ha a fiók egy osztott szerveren található, akkor a weboldal IP-je valószínűleg megegyezik olyan oldalak IP címével is, amelyek nagy forgalmat bonyolítanak le. Tehát, ha egy adott oldalnak kifejezetten sok látogatója és nagy mennyiségű tartalma van, lelassulhat az Ön oldala is. A gyorsaság hatással van a SEO-ra, ami pedig befolyásolja a Google keresőjében elérhető helyezést. Azonban ez nem azt jelenti, hogy ha Ön dedikált IP-t használ, akkor a weboldala gyorsasága is nőni fog.

Szerencsére számtalan optimalizációs módszert létezik, hogy a weboldal betöltésének idejét jelentősen redukálni lehessen. WordPress honlap esetén az alábbi leírás (belső link a cikkre) segítségével lehet optimalizálni és felgyorsítani az adott weboldalt. Egy weboldal gyorsaságának ellenőrzésére rendelkezésre állnak olyan online eszközök, mint például a Google Page Speed, amely segítségével lépésről lépésre lehet optimalizálni a honlapot.

Egy SSD-vel szerelt szerver gyorsabban dolgozza fel az adatot, mint egy szabvány HDD-vel szerelt,  vagy egy hibrid rendszer. Az SSD lemezek sokkal ellenállóbbak az ejtésekkel és ütődésekkel szemben, halkabbak, gyorsabb válasszal és kisebb elérési idővel rendelkeznek egy HDD-hez képest.

A jobb teljesítmény, a gyorsabb írási/olvasási sebességgel vált elérhetővé az SSD-k esetén, amik biztosítják a webodalak gyorsabb működését. Egy SSD szerver több írás/olvasás kérést képes kezelni, mielőtt instabillá válna, ami növeli a szerver stabilitását és rendelkezésre állását.

Biztonság

Egy osztott szerveren előfordulhat az, hogy egy adott weboldal megosztja az IP címét egy olyan oldallal is, amit megtámadott egy malware (rosszindulatú szoftver). Ilyen esetekben bizonyos hálózatbiztonsági programok, ún. „null route” kéréseket küldenek ezen címeknek, és ez elérhetetlenné teszi az Ön weboldalát is. Továbbá, néhány anti-vírus program, az összes többi ezen az IP-n bejegyzett oldalt is a rendszerre káros tényezőként kezeli, ami téves riasztásokat eredményezhet a napjainkban használatos böngészők nagy részénél (például: „ez a weboldal káros lehet a számítógépére” vagy „ A következő oldal malware-t tartalmaz”). Tehát egy dedikált IP erre lehet jó megoldás.

SSL

Az SSL egy titkosított hozzáférést biztosít a weboldalhoz. Erre általában e-kereskedelmi és egyéb személyes adatokat tartalmazó weboldalaknál lehet szükség.

Nem szükséges dedikált IP egy SSL tanúsítvány telepítéséhez. Azonban néhány SSL tanúsítvány egy IP-n problémát okozhat néhány régebbi verziójú vagy alapból régi, már nem igen használt böngésző esetén. Az ilyen oldalakat felkeresők mindegyike egy üzenetet kap a nem megbízható kapcsolatról, ha a HTTPS protokoll alapján képes ahhoz csatlakozni.

SEO és Osztott IP-k

A legfontosabb dolog, amit számításba kell venni, az a büntetés, amit a Google szab ki linkek és malware-ek esetén.

Előfordulhat, hogy az adott weboldal egy nem túl megbízható weblappal kerül egy osztott szerverre, ami a Ön oldalára is negatív hatással lehet.

A Google tisztában van vele, hogy az osztott szervereken egy IP-t vagy IP-alhálót használó weblapok ellenőrzése nem lehetséges. Azonban, ha egy IP-n több károsnak tűnő weboldal mellett csupán egy megbízható található, akkor az joggal adhat okot az aggodalomra. Másfelől, ha megbízható és káros (spammy) weboldalak keverékével találkozunk egy IP-n, (mint a legtöbb osztott szerveren) akkor nincs mitől tartani.

Tegyük fel, hogy Önnek van egy weboldala: onweboldala.hu. Ez az oldal egy óriási „linkfarm” szerű WordPress multisite-tal osztozik egy IP-n, ami spammy linkeket generál, hogy előnyösebb pozícióhoz jusson hozzá a Google keresések során. Ezekben az esetekben az Ön weboldala is veszélynek van kitéve az esetleges retorziókkal szemben, mivel ugyanazt az IP címet használja a weboldal, mint a „linkfarm”, ami ezzel a link generáló stratégiával oldalak ezreit hozza hátrányos helyzetbe.

Összegzés

Lehetnek kivételek, de általánosságban nem szükséges dedikált IP a SEO fejlesztéséhez. Mindig ellenőrizni kell a weboldalt a Google Webmaster Tools segítségével, és folyamatosan figyelni kell az ugyanazon az IP címen hosztolt oldalakat is annak érdekében, hogy megvédjük saját weboldalunkat.

Kapcsolódó cikkek