« Vissza

Tíz érdekesség a domainekről, amit eddig biztosan nem tudott

Domain

Útmutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

1. Az első regisztrált .com végződésű domain a symbolics.com volt

1985 március 3-án a symbolics.com lett az első, hivatalosan regisztrált .com végződésű domain. A Symbolics Computer Corporation eredetileg azért vásárolta meg a domaint, hogy felületet biztosítson a rohamosan fejlődő informatikai cégének.

2. A legtöbb domain csak 63 karakter hosszú lehet

A különböző domain végződésekre különböző szabályok vonatkoznak, azonban a legtöbb domain hossza 63 karakterben van limitálva. A legnépszerűbb domainek és országkódok esetében ez a szabály érvényesül.

3. A hajdani Szovjetunió domainjét még mindig be lehet regisztrálni

Ha nem 1991 előtt vetették papírra, akkor már nem láthatjuk a Szovjetuniót a térképeken. Ennek ellenére a .su végződésű domainek túlélték a Szovjetunió összeomlását, sőt számuk évről-évre folyamatosan nő.

4. A YouTube Valentin napon született meg

A youtube.com-ot 2005. február 14-én regisztrálták be.

5. Már lefoglalták az összes „a” .com-os domaint

Már az összes olyan domain be lett regisztrálva, amiben az „a” karakter ismétlődően szerepel, egészen a 63. karakterig. Viszont néhányat nem újítottak/újítanak meg, így aki lát benne lehetőséget, érdemes ellenőrizni a foglaltságukat és regisztrálni a szabad neveket.

6. A világ legdrágább domainjei több millió dollárért kelnek el

Több információ is napvilágott látott már hatalmas értékű domain adásvételekről. 2007-ben például Brian Sharples vette meg a vacationrentals.com domaint 35 millió dollárért, azzal a céllal, hogy erről üzemeltesse saját vendéglátó cégét, a HomeAway-t.

7. A domainek átlagos hossza 11 karakter

Továbbá leggyakrabban az S betűvel kezdődnek, mivel az angol nyelvben az S a leggyakoribb kezdőbetű.

8. A google.com eredetileg googol.com volt

A Google alapítói, Larry Page és Sean Anderson eredetileg „googol” szerették volna elnevezni a cégüket, azonban amikor rákerestek arra, hogy szabad-e a googol.com domain, elkövettek egy kisebb gépelési hibát. A többi pedig már történelem.

9. Már lefoglalták az összes három karakteres domaint

Több mint 50.000 kombináció létezik, amit három karakterből létre lehet hozni. És már mindegyikhez tartozik egy domain. Persze lehet, hogy 1-1 időközben felszabadul, de a szemfülesek biztos gyorsan lecsapnak rá.

10. Volt már rá példa, hogy egy ember egy nap alatt közel 15.000 domaint vásárolt

Az illetőt Mike Mann-nak hívják és egy alkalommal 14.962 domaint vásárolt meg 24 óra leforgása alatt. Amikor megkérdezték erről a befektetésről a következő választ adta: „Az a helyzet, hogy nagyon kapzsi vagyok. Azt szeretném, ha enyém lenne a világ.”

Szeretne domaint regisztrálni?

A Rackhostnál mindezt gyorsan és egyszerűen megteheti.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek