« Vissza

Mire figyeljünk domain regisztrációnál?

Domain

Minden sikeres honlap előfeltétele, hogy a domain nevet jól válasszák meg, és a regisztráció rendben menjen. Nem árt megfigyelni az elmúlt évek trendjeit, illetve áttekinteni a múltban előforduló hibákat.

  • Általánosságban ma már elmondható, hogy a jó domain cím viszonylag rövid, leírva és élőszóban is könnyen érthető, más kifejezéssel össze nem keverhető szó vagy szóösszetétel. Elsődleges célok a név megválasztásánál egyrészt a keresőkben minél előkelőbb hely elfoglalása, másrészt az önálló arculat képviselete, noha ezt a két célt egyszerre megvalósítani nem könnyű.
  • A félreértések elkerülése végett próbáljuk kerülni a számok, kötőjelek használatát a leendő honlapunk címében. A Magyarországon már évek óta elérhető ékezetes domainek egyelőre nem arattak sikert, így azokat egy induló vállalkozás esetében lehetőleg mellőzzük. Ajánlott a keresőoptimalizálással foglalkozó szakirodalomban továbbolvasni arról, hogy miként válasszunk domain nevet.
  • A tervezés során amint kitaláltuk a domain címünket, járjunk utána, hogy létezik-e hasonló nevű bejegyzett honlap, és hogy volt-e már régebben bejegyezve ez a cím (a Google speciális keresésével vagy bizonyos archiválással foglalkozó oldalak segítségével ennek utánajárhatunk). Ezek után keressünk egy megbízható regisztrátort – a magyarországi szolgáltatók listáját a https://www.domain.hu/regisztratorok/ címen találjuk. Amennyiben tárhelyre is szükségünk van, úgy logikus olyan céget választani, amelyik csomagban olcsóbban nyújtja ezen két szolgáltatást.
  • Érdemes az üzleti tervünkkel összhangban kiválasztani, hogy milyen távra vásároljuk meg az adott domaint, de jó ötlet minimum 3-5 évre tervezni. Ugyan a Google először tagadta, hogy a hosszú időre lefoglalt domainek előnyt élveznének a keresőben, később egy interjúban mégis elismerték, hogy ugyan kisebb súllyal, de ez is szerepet játszik a helyezésekben. Ez elsősorban azért van így, mert egy rövid időre (pl. 1 év) lefoglalt cím esetleg komolytalan, spekulációs jelleggel lehet használatban és kevésbé releváns tartalmat sugall.
  • Továbbá jegyezzük meg, mettől meddig érvényes a regisztrációnk. Ezt egy egyszerű whois kereséssel megtudhatjuk, hiszen alapesetben ez az információ publikus! Ha értékes nevet birtoklunk, ami nem csak számunkra képes hasznot hajtani, könnyen lehet, hogy a konkurencia vagy netán domain vadászok is figyelik. Manapság ugyan egy szolgáltató minden bizonnyal figyelmeztet bennünket, mielőtt lejárna a szerződésünk, de a figyelmetlenség nagyon sokba kerülhet. Valószínűleg még sokan emlékeznek a hazai internet történelmének egyik legjelentősebb domain vitájára, a google.hu-ért folyó harcra, amit az amerikai óriásnak évekig tartott megszereznie. Általános jótanács azonban, hogy megtévesztő, illetve levédett névvel manipuláló domain regisztrálásával nem érdemes kísérleteznünk.

Szeretne domaint regisztrálni?

A Rackhostnál mindezt gyorsan és egyszerűen megteheti.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek