Előfordulhat olyan helyzet, hogy szeretnénk elérni egy bizonyos domain tulajdonosát, legyen szó akár domain adásvételről, vagy egyéb más dologról. A központosított internet regisztereknek, és közvetlenül azok whois adatbázisainak köszönhetően, viszonylag hamar megtudhatjuk a domain tulajdonosok adatait.

.hu domainek esetében

Domain whois rekordja

A .hu domain tulajdonosainak az elérése a legegyszerűbb. Ehhez nem kell mást tenni, csak meglátogatni a .hu domain nyilvántartásával foglalkozó Internet Szolgáltatók Tanácsának hivatalos honlapját, és itt rákeresni a kívánt domainre.

A keresés után kapunk három lehetőséget. A “Domain-igénylő vagy domain-használó” link alatt találjuk a domain whois rekordját. A whois rekordban találhatóak meg a domain név használóinak adatai. Egy ilyen rekord a következőképpen néz ki:

  • A domain név használójánál két személy/szervezet adatai találhatóak meg a whois rekordban.
  • A domain név használója az a természetes személy vagy szervezet, akinek a számára a domaint bejegyezték. Természetes személy esetén tulajdonosról adatvédelmi okok miatt nem láthatunk részletes információkat. Cég esetén láthatjuk a megadott címet és telefonszámot.
  • A domain Technikai kapcsolattartója az a személy, aki a technikai-műszaki ügyekben képviseli a domaint.

A rekord alján megtaláljuk a domaint bejegyző regisztrátor adatait is. A regisztrátor végzi a regisztrációs feladatokat a domain használója és az Internet Szolgáltatók Tanácsa között.

Ha fel akarjuk venni a kapcsolatot a domain használójával vagy adminisztratív kapcsolattartójával, akkor azt a domain keresés alatt tudjuk megtenni az ott lévő két linken:

    • E-mail küldése az adminisztratív kapcsolattartónak
  • E-mail küldése a domain használónak

Nem .hu domainek esetében

Példa egy nem .hu domain whois rekordjára
Példa egy nem .hu domain whois rekordjára

Ha nem .hu domainre szeretnénk rákeresni, akkor jó kiindulópont lehet a who.is oldal, ahol már a .com .org .info .net stb. domainekre is rá tudunk keresni. A .hu domainekhez hasonlóan itt is megkapjuk a domain használójára és az egyéb kapcsolattartókra vonatkozó adatokat, kiegészítve a nemzetközi regisztrátor szervvel, aki a külföldi domain regisztrálását elvégezte.

Ajánlott cikkek:

Mit tegyek, ha foglalt a domain?

Domainek figyelése

Domainek elkapása