« Vissza

Hogyan lehet megtudni, hogy ki egy domain tulajdonosa?

Domain


Előfordulhat olyan helyzet, hogy szeretnénk elérni egy bizonyos domain tulajdonosát, legyen szó akár domain adásvételről, vagy egyéb más dologról. A központosított internet regisztereknek, és közvetlenül azok whois adatbázisainak köszönhetően, viszonylag hamar megtudhatjuk a domain tulajdonosok adatait.

.hu domainek esetében

.hu domain whois rekordja

A .hu domain tulajdonosainak az elérése a legegyszerűbb. Ehhez nem kell mást tenni, csak meglátogatni a .hu domain nyilvántartásával foglalkozó Internet Szolgáltatók Tanácsának hivatalos honlapját, és itt rákeresni a kívánt domainre.

A keresés után kapunk három lehetőséget. A “Domain-igénylő vagy domain-használó” link alatt találjuk a domain whois rekordját. A whois rekordban találhatóak meg a domain név használóinak adatai. Egy ilyen rekord a következőképpen néz ki:

  • A domain név használója az a természetes személy vagy szervezet, akinek a számára a domaint bejegyezték. Természetes személy esetén tulajdonosról adatvédelmi okok miatt nem láthatunk részletes információkat. Cég esetén láthatjuk a megadott címet és telefonszámot.
  • A rekord alján megtaláljuk a domaint bejegyző regisztrátor adatait is. A regisztrátor végzi a regisztrációs feladatokat a domain használója és az Internet Szolgáltatók Tanácsa között.

Ha fel akarjuk venni a kapcsolatot a domain használójával vagy adminisztratív kapcsolattartójával, akkor azt a domain keresés alatt tudjuk megtenni az ott lévő két linken:

  •  
  • E-mail küldése az adminisztratív kapcsolattartónak
  • E-mail küldése a domain használónak

Nem .hu domainek esetében

Ha nem .hu domainre szeretnénk rákeresni, akkor jó kiindulópont lehet a nemzetközi whois adatbázis, ahol már a .com .org .info .net stb. domainekre is rá tudunk keresni. A .hu domainekhez hasonlóan itt is megkapjuk a domain használójára és az egyéb kapcsolattartókra vonatkozó adatokat, kiegészítve a nemzetközi regisztrátor szervvel, aki a külföldi domain regisztrálását elvégezte.

Felmerülhet a kérdés, hogy miként érhetjük el a nemzetközi whois adatbázist. Ennek több módja is lehetséges, számos oldal biztosít ilyen keresési lehetőséget, köztük mi is:

Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy ha olyan domainre keresünk, ami még nem regisztrált, akkor a keresőoldal eltárolhatja a keresésünket. Neadjisten el is regisztrálhatja előlünk a domain nevet, annak reményében, hogy azt majd drágán eladhatja nekünk. Alternatív megoldás lehet az adatok lekérésére egy Linux terminálban a whois program használata.

Ha csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy szabad-e egy domain, akkor használjuk a rackhost.hu domainkeresőjét, mivel a Rackhost Zrt. nem fogja elregisztrálni előlünk semmilyen körülmények között sem a domaint, amire kerestünk.

Szeretne domaint regisztrálni?

A Rackhostnál mindezt gyorsan és egyszerűen megteheti.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek