« Vissza

Hogyan lehet megtudni, hogy ki egy domain tulajdonosa?

Domain

Útmutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

Előfordulhat olyan helyzet, hogy szeretnénk elérni egy bizonyos domain tulajdonosát, legyen szó akár domain adásvételről, vagy egyéb más dologról. A központosított internet regisztereknek, és közvetlenül azok whois adatbázisainak köszönhetően, viszonylag hamar megtudhatjuk, hogy kié az adott domain, ellenőrizhetjük a domain tulajdonosok adatait.

.hu domainek esetében hogyan lehet megtudni, hogy ki egy domain tulajdonosa?

A .hu domain tulajdonosainak az elérése, azaz a .hu domainek ellenőrzése a legegyszerűbb. Ehhez nem kell mást tenni, csak meglátogatni a .hu domain nyilvántartásával foglalkozó Internet Szolgáltatók Tanácsának hivatalos honlapját, és itt rákeresni a kívánt domainre.

A domain lekérdezés során először egy foglaltság ellenőrzéssel találjuk szemben magunkat. Amennyiben a keresett domain szabad, értelemszerűen nincs mit ellenőrizni a tulajdonosi adatait tekintve. Ha viszont foglalt, akkor a domain név ellenőrzés után egy újabb kattintást és egy captcha teszt elvégzését követően tudjuk a domain tulajdonos lekérdezést megtenni, vagyis megtekinteni a domain nyilvános információit. A whois rekordban találhatóak meg a domain név használóinak adatai. Egy ilyen rekord a következőképpen néz ki:

.hu domain whois rekordja

  • A domain név használója az a természetes személy vagy szervezet, akinek a számára a domaint bejegyezték. Természetes személy esetén tulajdonosról adatvédelmi okok miatt nem láthatunk részletes információkat. Cég esetén láthatjuk a megadott címet és telefonszámot.
  • A rekord alján megtaláljuk a domaint bejegyző regisztrátor adatait is. A regisztrátor végzi a regisztrációs feladatokat a domain használója és az Internet Szolgáltatók Tanácsa között.

 

Amennyiben fel akarjuk venni a kapcsolatot a domain adminisztratív kapcsolattartójával vagy használójával, akkor azt a domain keresés alatt tudjuk megtenni email formájában az ott lévő linkekre kattintva:

  • E-mail küldése az adminisztratív kapcsolattartónak
  • E-mail küldése a domain használónak

 

Nem .hu domainek esetében hogyan lehet megtudni, hogy ki egy domain tulajdonosa?

 

Ha nem .hu domainre szeretnénk rákeresni, akkor jó kiindulópont lehet a nemzetközi whois adatbázis, ahol már a .com, .org, .info, .net stb. domainek ellenőrzését is el tudjuk elvégezni. A .hu domainekhez hasonlóan itt is megkapjuk a domain használójára és az egyéb kapcsolattartókra vonatkozó adatokat, kiegészítve a nemzetközi regisztrátor szervvel, aki a külföldi domain regisztrálását elvégezte.

Felmerülhet a kérdés, hogy miként érhetjük el a nemzetközi whois adatbázist. Ennek több módja is lehetséges, számos oldal biztosít ilyen keresési lehetőséget, köztük a Rackhost is:

Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy ha olyan domainre keresünk, ami még nem regisztrált, akkor a keresőoldal eltárolhatja a keresésünket. Neadjisten el is regisztrálhatja előlünk a domain nevet, annak reményében, hogy azt majd drágán eladhatja nekünk. Alternatív megoldás lehet az adatok lekérésére egy Linux terminálban a whois program használata.

Amennyiben csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy szabad-e egy domain név, akkor használjuk a rackhost.hu domainkeresőjét, mivel a Rackhost Zrt. nem fogja elregisztrálni előlünk semmilyen körülmények között sem a domaint, amire kerestünk.

 

Szeretne domaint regisztrálni?

A Rackhostnál mindezt gyorsan és egyszerűen megteheti.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek