« Vissza

Változások a névhasználat ellenőrzésével kapcsolatban

Domain

A regisztrálni kívánt domaineknek számos formai és tartalmi kritériumnak kell megfelelniük.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsának honlapján található .hu közdomainekre vonatkozó domainregisztrációs szabályzat 2020.07.01. óta így rendelkezik a domain névvel kapcsolatos egyéb kritériumokról:

“2.2.1   A domain-igénylő a delegálni kért domain nevet a jogszabályok és a Szabályzat keretei között szabadon választja meg, ugyanakkor a lehető legnagyobb gondossággal tartozik eljárni abban a tekintetben, hogy az általa választott domain név, annak igénylése, illetve annak használata más személy vagy szervezet jogait (pl. névkizárólagossághoz fűződő jogát, személyiséghez fűződő jogát, kegyeleti jogát, szellemi tulajdonhoz fűződő jogát, stb.) ne sértse. A domain-igénylőtől elvárható, hogy a domain név megválasztása előtt ellenőrizze a cégjegyzéket, illetve a legfontosabb védjegy adatbázisokat.”

Tehát amennyiben domaint regisztrálunk, felelősséggel tartozunk azért, hogy olyan domaint jegyezzünk be, mely nem ütközik semmilyen jogsértésbe. (Korábban a Nyilvántartó is ellenőrizte a névhasználat jogosságát, viszont ez jelenleg 2020. július 1-jével megszűnt.) A másik oldalról viszont, ha rendelkezünk egy céggel, márkával, védjeggyel, akkor azt is célszerű ellenőriznünk, hogy senki sem regisztrál a mi jogainkat sértő domain nevet.

Domain figyelő fontossága

Regisztrációt követően a .hu domainek 8 napig feltételesen bejegyzett állapotba kerülnek, ez idő alatt még van lehetőség megvétózni a regisztrációt, ha valaki alá tudja támasztani, hogy neki több joga van az adott domainhez. Éppen ezért érdemes a domain figyelő szolgáltatás használata, hiszen segítségével azonnal értesülhetünk az új domain regisztrációkról és még idejében megtehetjük a szükséges lépéseket, amennyiben visszaélésről van szó. A 8 napos feltételes bejegyzés után is lehetőség van megtámadni egy domain bejegyzését, viszont jó ha már a regisztráció kezdetekor tisztában vagyunk azzal, hogy más le akarja foglalni az adott domain nevet.

Domain figyelő működése

Lehetőségünk van beállítani a figyelni kívánt kulcsszavakat és a rendszer emailben értesít minket, ha frissen regisztráltak vagy éppen lejárni készül egy ilyen kulcsszót tartalmazó domain név. Érdemes lehet a tevékenységi körünkhöz tartozó fontos kulcsszavakra, valamint a cég- és márkanevünk különféle változataira figyelést beállítani, ha nem akarunk lemaradni az új regisztrációkról. Ezzel nem csupán megvédjük márkánkat, védjegyünket, de hamar értesülhetünk arról is, ha megjelenik egy új konkurencia a piacon, mely szintén hasznos információ.

Szeretne domaint regisztrálni?

A Rackhostnál mindezt gyorsan és egyszerűen megteheti.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek