« Vissza

Az IPv4-piac jövője, trendjei és szervezeti felépítése

AlapokIP-cím

Az IPv4-piac jövőjét a jelenlegi események egyértelműen előrejelzik: egyre több eszköz csatlakozik az internethez, a vállalkozások egyre inkább kiterjesztik digitális jelenlétüket, mindezzel együtt egyre inkább nő az IPv4-címek iránti kereslet.

Az IPv4-címtár viszont előbb-utóbb kiürül. Az IP-címek kiadásáért felelős nemzetközi szabványügyi szervezet, az Internet Assigned Numbers Authority (IANA) tartalékai fogynak, ami a jövőben még inkább felgyorsítja az IPv4-piac csúcsát jelentő regionális regisztrátorok közötti kommunikációt és kereskedelmet.

 

IPv4-piac trendjei

 

Három fontos trend alapján is kirajzolódik az IPv4-piacok alakulása.

 • Regionális egyenlőtlenségek: minden régiónak más-más lehetőségei vannak az IPv4-címek kiadására (egyes régiók már csak feleslegessé váló IP-címeket adnak ki), ami egyedi piaci dinamikát eredményez regionális elosztási egyenlőtlenségekkel.
 • Piaci árváltozások: az IPv4-címek kínálata véges, a kereslet egyre nagyobb, ami az árak emelkedését eredményezi, de ebben is lehetnek regionális eltérések az ellátási lehetőségek alapján, illetve az IPv6-ra történő átállás változó helyzete szerint.
 • Új kereskedelmi platformok: egyre több bróker és online platform jelenik meg az IPv4-piacon, megkönnyítve a tranzakciókkal kapcsolatos munkát.

 

Egyéb globális események is hatással vannak az IPv4-címek elérhetőségére és árképzésére:

 • geopolitikai események és szabályozások;
 • IPv6 elfogadási ráták;
 • gazdasági trendek (pl.: GDP növekedése vagy csökkenése egy régióban);
 • olyan technológiai innovációk, amelyek az átlagosnál nagyobb mértékben és/vagy gyorsabban növelik az internethez kapcsolt eszközök számát;
 • a COVID-19 utóhatásai (pl.: szervezetek átalakítása, távmunka, gyarapodó e-kereskedelem).

 

Szervezeti felépítés

 

Az IPv4-piac tehát él és virul, de stabil háttérre is szüksége van – ezt kínálják a szabványügyi szervezetek és regionális regisztrátorok.

Az IPv4-címek kezelése kapcsán ki lehet emelni néhány nagy szervezetet.

Internet Assigned Numbers Authority (IANA): globális koordinációt végez az IP-címzés és más internetprotokoll-erőforrások terén. Az IPv4-címek blokkjait az öt regionális regisztrátornak osztja ki.

Regionális Internet Regisztrációs Szervezetek (RIR): Öt RIR felelős az IP-címek kiosztásáért és regisztrációjáért saját régiójukban:

 1. American Registry for Internet Numbers (ARIN): Észak-Amerika, a Karib-térség egyes részei.
 2. Réseaux IP Européens Network Coordination Centre (RIPE NCC): Európa, Közel-Kelet, Közép-Ázsia.
 3. Asia Pacific Network Information Centre (APNIC): Ázsia többi része, Ausztrália és a Csendes-óceán régiója.
 4. Latin America and Caribbean Network Information Centre (LACNIC): Latin-Amerika, a Karib-térség további részei.
 5. African Network Information Centre (AFRINIC): Afrika.

Number Resource Organization (NRO): a RIR-ek koordinációs testülete, platformot biztosít a globális IP-címzési problémák együttes kezelésére.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN): az adatbázisok karbantartásáért felelős, illetve olyan eljárások koordinálásáért, amelyek az internet névterének és számtartományainak névtérével és számaival kapcsolatosak – biztosítva ezzel a hálózat stabil és biztonságos működését.

Szeretné megtekinteni a Rackhost szolgáltatásait?

Megnézem

Kapcsolódó cikkek