« Vissza

Az IPv4 alhálózatok alapjai és előnyei, a CIDR-jelölés jelentősége

AlapokIP-cím

Azt már az alapoknál tisztáztuk, hogy az IPv4-címek négy darab, ponttal elválasztott számból állnak, ezek 0-tól 255-ig terjednek, egészen pontosan 0.0.0.0-tól 255.255.255.255-ig. Ezeket a “címosztályokat” viszont további alhálózatokra bontják, hogy az információk (pl.: internetcímek) lekérése ne terheljen teljes hálózatokat.

Ehhez 32 bitből álló alhálózati maszkok állnak rendelkezésre, amelyek az IP-cím után 1-esekkel jelölik, hogy a cím melyik hálózatban érhető el. Egyszerűsített formájukban csak az 1-es bitek számát jelzik, például így: 123.179.1.1/24.

Ez a struktúra hatékonnyá teszi az IP-címek és a hozzájuk tartozó erőforrások kezelését a hálózati infrastruktúrában. Ebben a folyamatban az IPv4 hálózati részéből vesznek “kölcsön” biteket, hogy részhálózatokat hozzanak létre, ezzel kisebb részekre osztva a hálózatot.

 

Az IPv4 alhálózatok alapvető elemei

 

Alhálózati maszkok: ezt a – 32 bitből álló, 1-esek és 0-k alkotta –létfontosságú elemet már említettük, hiszen a hálózati részegység alapvető jelölő eszköze, és segítenek meghatározni a hálózat határait.

Hálózati cím: a hálózati cím az IPv4-cím azon része, amely azonosítja a hálózatot, ez a cím állandó minden eszközön ugyanabban a hálózatban.

Eszköz cím: az eszköz cím is az IPv4-cím része, azonosítja az egyes eszközöket a hálózatban, és az eszközök számától függően változik.

 

Az IPv4 alhálózatok előnyei

 

Cím allokáció optimalizálása: a nagy hálózat kisebb hálózatokra történő felosztása hatékonyabbá teszi az IP-címeket, csökkentve a pazarlást és megőrizve az egyre értékesebb IP-cím tartalékokat.

Hálózati teljesítmény növelése: az alhálózatok – azzal, hogy kisebb egységekre bontják a hálózatot – csökkentik a hálózati torlódást.

Biztonság növelése: a hálózatok kisebb részekre bontásával a részhálózatok egyenként ellenőrizhetők, ezzel növelve a hálózatrészek, és ezzel együtt a teljes hálózat biztonságát is.

Hálózatkezelés egyszerűsítése: az alhálózatok logikai csoportokba osztják a teljes hálózatot, így annak kezelése is egyszerűbbé válik.

Hálózat skálázhatósága: az alhálózatok skálázhatóságot biztosítanak a hálózatok logikai szegmentációjának keretrendszerével. Ahogy a vállalkozások növekednek, és a hálózati követelmények fejlődnek, az alhálózatok lehetővé teszik a folyamatos bővülést, anélkül, hogy jelentős infrastrukturális átalakításokra lenne szükség.

 

Az IPv4 alhálózati címzés bevált gyakorlatai

 

Előre tervezés: alhálózatok allokálása növekedési előrejelzések és szervezeti igények szerint.

Változó hosszúságú alhálózati maszk: IP-cím allokációjának optimalizálása különböző hosszúságú alhálózati maszkokkal.

Dokumentáció: az alhálózati feladatok, az IP-címtartományok és célok részletes dokumentálása.

Hierarchikus struktúra: a routelés és az adminisztráció egyszerűsítése az alhálózatok hierarchikus rendszerezésével.

Pazarlás megelőzése: csak annyi cím allokálása az alhálózatokhoz, amennyire feltétlenül szükség van – ezzel megelőzve az IP-címkészlet kimerülését.

Felülvizsgálat: az alhálózatok kiosztásának időről időről történő felülvizsgálata és módosítása, a változó hálózati igényekhez igazítva.

 

Eszközök és források az IPv4 alhálózati címzéshez

 

Alhálózati számológépek: a SolarWinds vagy a Cisco IPv4 alhálózati eszközei segítenek az alhálózat tervezésében és számításában.

Online alhálózati útmutatók: részletes útmutatókat, tutorial videókat, kvízeket és gyakorló feladatokat is kínálnak olyan honlapok, mint például a subnetting.net vagy subnettingpractice.com.

Hálózati szimulációs szoftverek: a virtuális hálózati modellezéshez és alhálózati feladatok gyakorlására olyan szimulációs szoftvereket szoktak használni, mint a Packet Tracer vagy a GNS3.

Online fórumok és közösségek: szerencsére már olyan népszerű platformokon is vannak alhálózati fórumok, mint a Reddit (r/networking) vagy a Stack Overflow, ahol az alhálózati címzéssel kapcsolatban hibaelhárításról, egy egyéb témákról lehet szakértői segítséget kérni és szakmai párbeszédeket folytatni.

 

A CIDR-jelölés jelentősége

 

Mi az a CIDR jelölés?

Az osztály nélküli interdomain routing (CIDR) jelölés egyszerűsíti az alhálózatokat, az alhálózati maszkot az IPv4-címhez fűzött előtag hosszúságával jelölve (pl.: /24 egy 255.255.255.0 alhálózati maszkhoz).

 

Miért fontos a CIDR-jelölés?

  • Hatékonyabbá teszi a címleosztást, hiszen az IPv4-cím blokkokat az egyes hálózatok konkrét igényeihez igazítja.
  • Fokozza az útvonalválasztás hatékonyságát, hiszen az egymáshoz kapcsolódó IPv4-cím blokkokat tömöríti, csökkentve az útvonalak méretét, ezzel gyorsítva az adatátvitelt.

Szeretné megtekinteni a Rackhost szolgáltatásait?

Megnézem

Kapcsolódó cikkek