« Vissza

VPN – virtuális privát hálózat

Informatikai alapok

A biztonsággal és az anonimitással szokták kapcsolatba hozni a VPN (Virtual Private Network) fogalmát, de sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen helyzetben, vagy pontosan mire is jó a VPN. Remélhetőleg ez a cikk segít a fogalmak tisztázásában.

Céges hálózat

Eredetileg az ötlet a VPN mögött az volt, hogy távolról is el tudjuk érni a munkahelyi hálózatot, ezáltal használni tudjuk munkahelyi erőforrásainkat. A 2020-ban kialakult helyzet kapcsán egyértelműen látható az előnye annak, hogy otthonról tudunk csatlakozni munkahelyünk hálózataihoz, de már jóval korábban is bevett szokás volt az IT szektorban az ilyen jellegű távoli elérés. Mivel olyan hálózatokhoz csatlakoztak az emberek így, amelyeken titkos információk, akár fontos üzleti titkok is megtalálhatóak voltak, így fontossá vált az ilyen jellegű elérések titkosítása és biztonságossá tétele.

Biztonság

Amikor meglátogatunk az interneten egy weboldalt, akkor azt több ponton keresztülhaladva tesszük meg. Ebből egy biztosan az internetszolgáltatónk, de akár más közbenső szereplők is lehetnek köztünk és például kedvenc webshopunk között, főleg ha nyilvános hálózathoz csatlakozunk. Ez azzal jár, hogy alap esetben minden titkosítatlan forgalmat ( vagyis ami nem HTTPS vagy más titkosított protokollon keresztül történik ), a hálózat többi résztvevője láthatja. Ha VPN-t használunk, akkor viszont csak annyi látható, hogy a VPN-hez csatlakozunk, így a VPN és köztünk lévő forgalomról nem derül ki semmi.

Anonimitás

Sokan azt hiszik, hogy ha VPN-t használnak akkor teljesen anonim lesz minden internetes tevékenységük, viszont ez nem igaz. Anonimitás tekintetében azt kell kiemelni, hogy IP címünk más lesz a VPN-re csatlakozva a meglátogatott weboldalak felé. Ez azt jelenti, hogy kevésbé lehet beazonosítani, hogy milyen országból látogatunk meg egyes oldalakat, így megkerülhetünk régiós blokkolásokat. Ugyanakkor ha felhasználói adatainkkal belépünk valahová, és hagyunk megjegyzéseket, hozzászólásokat, akkor ugyanúgy tudni fogják mások, hogy ezeket mi hagytuk.

VPN típusok

A hétköznapi szóhasználatban amikor VPN-ről beszélünk akkor elsősorban egyes szolgáltatókra gondolunk, akik biztosítanak számunkra VPN elérést valamilyen havi vagy éves összegért cserébe. Emellett a cikk elején említett munkahelyi VPN szerver és a számítógépünkön használt VPN kliens is lehet egy fajta VPN. Ha régiós blokkolást szeretnénk feloldani, akkor értelem szerűen az előbbi szolgáltatási igénybevételére van szükségünk, viszont ha munkahelyi erőforrásokat kell elérnünk, akkor az otthoni gépünkön lévő klienssel csatlakozunk a munkahelyünk által biztosított VPN szerverre.

Kapcsolódó cikkek