« Vissza

Számítógép gyorsítása

Informatikai alapok

Bármennyire jól felszerelt géppel is rendelkezzünk, előbb vagy utóbb a számtalan feltelepített program, letöltött anyagokkal járó szemét hatására lassulni kezd. A következő néhány lépés alkalmazásával ezektől szabadulhatunk meg, a megadott elérési útvonalak Windows 7 alatt érvényesek.

Teljesítmény hibaelhárító

Automatikusan megkeresi és kijavítja azokat a hibákat (például túl sok program fut egyszerre, vagy indulásnál akar túl sokat betölteni), melyek lassíthatják a gépet.
Elérése: a vezérlőpulton belül kell megnyitni a hibaelhárítót, ahol a rendszer és biztonságra kattintva a teljesítményproblémák keresését kell kiválasztani. Innentől a gép mindent elvégez.

Programok eltávolítása

Rengeteg dolgot hajlamos telepíteni az ember, amiről azt gondolná első találkozáskor, hogy biztos használni fogja, ám eltekintve egy-két alkalomtól, végül feledésbe merül. Célszerű eltávolítani azokat a programokat, amiket hosszabb ideje, hónapok óta nem használtunk és vélhetően nem is fogunk.
Elérése: szintén a vezérlőpulton keresztül érhető el a programok és szolgáltatások, ahol minden eddig telepített programot megtekinthetünk, törölhetünk.

Lemezkarbantartás és töredezettségmentesítés

A lemezkarbantartó eltávolítja a szükségtelen fájlokat, és egyéb elemeket, melyek használata nem szükséges az egyes programok, illetve a számítógép működéséhez. A töredezettségmentesítő rendezi azokat az adatokat, melyet a töredezettségük okán lassítják a működést.
Mind a kettő a start menü / kellékek / rendszereszközökön belül érhető el.

Vizuális effektek kikapcsolása

Amennyiben számunkra nem az a fontos, hogy az asztal, tálca, ablakok designosak legyenek, úgy érdemes a felesleges effekteket kikapcsolni a jobb teljesítmény érdekében. Ennek legegyszerűbb módja, ha a vezérlőpulton belül kiválasztjuk a teljesítmény adatok és eszközök pontot, melynek ablakában bal oldalt a vizuális hatások beállítást kell kiválasztani. Itt már csak egyszerűen a legjobb teljesítményt kell kvázi kipipálni.

Vírusok és kémprogramok ellenőrzése

Vírusokat és kémprogramokat nagyon könnyen összeszedhet bárki, aki használja az internetet, még akkor is, ha nem látogat kétes helyeket. Számtalan ingyen letölthető vírusirtó és kémprogram kereső (pl. Spybot Search & Destroy) van az interneten, melyek hatékonyan ki tudják a kártékony programokat szűrni.

Tipp: CCleaner szinte magában foglalja az összes fent felsorolt módszert. A program révén könnyedén ki tudjuk szűrni és törölni a szükségtelen fájlokat, el tudjuk távolítani a felesleges programokat, továbbá beállíthatjuk az indításkor automatikusan induló programokat és számtalan hasznos dologra képes még.

Kapcsolódó cikkek