« Vissza

OS X

Informatikai alapok
OS X
Az OS X logója

Az OS X, vagy régebben Mac OS X egy Unix alapú operációs rendszer, amit az Apple fejlesztett ki. Az Apple speciálisan a saját Mac számítógépjeire tervezte. A Mac gépeken az OS X előtt a Mac OS operációs rendszerek voltak megtalálhatók, azonban a 2002-es megjelenés óta az összes Mac számítógép OS X-szel telepítve kerül forgalomba. Az operációs rendszer nevében található X egyszerre utal az Apple operációs rendszerek 10. generációjára, hiszen az utolsó Mac OS a 9-es számot viselte, illetve utal az Apple szoftverfejlesztő vállalatára a NeXT-re, valamint utal az OS X és az Unix kapcsolatára is. A mobileszközökön, mint az iPhone, iPod, iPad és az Apple TV-ken található, szintén Apple által kifejlesztett iOS operációs rendszer is az OS X-en alapul. Mindkét rendszer magja ugyanaz az Apple által kifejlesztett nyílt forráskódú Darwin rendszer, illetve a legtöbb keretrendszerben is megegyeznek.

Régebben külön fejlesztettek egy OS X Server operációs rendszert csak szervergépekre. Ez a rendszer alapjaiban megegyezett az asztali OS X-szel, ezért meg is szüntették különálló értékesítését. 2011 óta az OS X mellé külön kell megvásárolni a szerverrel kapcsolatos eszközcsomagot.

Az OS X legnagyobb újítása a Mac OS-hez képest az új Aqua grafikus felület alkalmazása volt. Az Aqua minden elemet, szöveget, képet, alkalmazást térbeli élsimítással jelenít meg, ezáltal sokkal simábbnak, folyékonyabbnak tűnik a megjelenített felület. Ezenkívül beépítették a ColorSync technológiát, amellyel a valósághoz közelebbi színeket kaphatunk a számítógépeken, megkönnyítve a nyomtatással és multimédiával foglalkozók dolgát. Az ablakok szélére árnyék is került, így térbeli hatást is sikerült elérniük.

A későbbi verziókba bekerült egy Exposé névre keresztelt funkció, amelynek a segítségével bármely alkalmazást lekicsinyíthetjük, megkönnyítve így a navigációt az asztalon. Az Exposé-val egyszerre érkezett a FileVault alkalmazás, amellyel egyszerűen titkosíthatjuk a fájljainkat.

Az OS X egyik legfontosabb alkalmazása a Finder, amely egy fájlkezelő program. Segítségével gyorsan megtalálhatjuk bármelyik szükséges fájlt vagy alkalmazást, és rögtön meg is nyithatjuk vele. Szintén fontos eleme az operációs rendszernek a Dock, amely egy kezelőpult. Az Exposé-val lekicsinyített alkalmazások ide kerülnek, de mi is bármikor elhelyezhetünk rajta bármit, és ezeket az alkalmazásokat innen egy mozdulattal elindíthatjuk, vagy átválthatunk egy már háttérben futóra. 1997 óta minden OS X frissítés valamelyik nagymacska után kapta az elnevezését, a jaguártól a hópárducig, viszont a legutolsó 10.9-estől kezdődően minden frissítés Kalifornia valamely híres látványosságáról fogja kapni a nevét.

Kapcsolódó cikkek