« Vissza

Linux

Informatikai alapok
Linux
A Linux logója

A Linux egy Unix alapú nyílt forráskódú operációs rendszer. A Linuxot eredetileg asztali számítógépekre kezdték el fejleszteni, azonban azóta többféle hardvertípusra is átalakították. Így mára vezető operációs rendszerévé vált a nagyteljesítményű hardvereknek, mint a szervergépeknek vagy a szuperszámítógépeknek. A nagyteljesítményű hardvereken kívül beágyazott operációs rendszerként is előszeretettel alkalmazzák telefonokon, tableteken, routereken, televíziókban, vagy játékkonzolokban. A legelterjedtebb Android operációs rendszer is Linux alapokra épül.

A Linux az egyik legjobb példa a nyílt forráskódú szoftverek bemutatására. Ezeket a programokat bárki szabadon felhasználhatja, módosíthatja, továbbadhatja a GNU-ban (Általános Nyilvános Licenc) foglaltak szerint. A Linuxot általában különböző disztribúciókban, vagy röviden disztrókban találhatjuk meg számítógépeken vagy szervereken. A disztrók alatt egy olyan szoftvercsomagot értünk, amely egy felhasználásra kész Linux alapú operációs rendszert, és hozzá tartozó programokat tartalmaz. A legelterjedtebb Linux disztrók a Debian, a Fedora, a Madriva, az openSUSE és az Arch Linux. Ezek a disztrók általában egy ablakkezelő rendszert és egy asztali környezetet tartalmaznak.

Manapság szinte bárhol találkozhatunk a Linuxszal, hiszen a szerverektől a szuperszámítógépekig előszeretettel alkalmazzák, és az asztali számítógépeken is egyre népszerűbb operációs rendszerré válik. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy több informatikai vállalat és kormány is csatlakozott a Linux terjesztéséhez, népszerűsítéséhez. Brazíliában az összes állami számítógép Linuxon működik, de szintén az állam karolta fel például Indiában, Spanyolországban és Portugáliában is. Az államapparátusokon kívül egyre több számítógépgyártó cég is Linux operációs rendszerrel értékesíti a termékeit. Így tett például az Acer is, ami notebookjainak a jelentős részét alacsonyabb ár mellett Linux rendszerrel árulja.

Nagy népszerűségnek örvend a programozóknál is, hiszen rengeteg programozási nyelvet támogat, emellett pedig biztonságos, stabil rendszer. A Linux többek között támogatja az Ada, C, C++, Java és a Fortran nyelveket. A legtöbb disztró ezen kívül támogatja a PHP, Perl, Ruby és a Python nyelveket is. A legnépszerűbb Linuxos fejlesztői környezetek a GNOME és a KDE, de például a népszerű Eclipse-nek és a Lazarusnak is van Linuxra telepíthető változata.

Kapcsolódó cikkek