« Vissza

HDD vagy SSD?

Informatikai alapok

Mi a különbség?

A HDD és az SSD közötti különbség
A HDD és az SSD közötti különbség

A merevlemez (Hard Disc Drive) már több mint hatvan éve használt adattároló, mely az információkat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja. A leggyakoribb hibák, amelyekkel a merevlemezekkel kapcsolatban már mindenki találkozhatott, a túl nagy meleg, illetve a mozgó fejekből adódó meghibásodások. Ezeket küszöböli ki az SSD.

Az SSD szilárdtest-meghajtó, vagyis mozgó alkatrész nélküli adattároló, ami elektromágneses és kvantummechanikai elvek alapján működik. Mivel nincs benne mozgó alkatrész, ezért kevésbé sérülékeny. Előnye, hogy nagyon csendes, rendkívül gyors, nincs felpörgési, indulási idő, sokkal jobban bírja a meleget és lényegesen strapabíróbb, mint a hagyományos merevlemezek. Kevesebbet fogyaszt, mint a HDD, így például laptopokba építve azok akkumulátorideje is megnőhet.

Hátránya, hogy egyelőre még mindig jóval drágább, mint a HDD és mechanikailag hamarabb elfárad, 3-5 év alatt elhasználódik és mivel leállása hirtelen jöhet, az addig rajta tárolt adatainkat is elveszíthetjük.

Hol érdemes tehát SSD-t használni?

Főként laptopoknál jó, előnyös beszerelni egyet, vagy már olyat venni eleve, amely SSD és HDD meghajtóval is rendelkezik. Az operációs rendszerek és programok tárolására a legalkalmasabb, hisz azok így sokkal gyorsabban fognak elindulni, továbbá olyan bonyolultabb programok futtatása is lehetővé válik, melyekkel a lassabb HDD nem tudott volna megbirkózni.

Kapcsolódó cikkek