« Vissza

Hogyan védjük meg képeinket?

Weboldalkészítés

Nem létezik olyan webhosting szolgáltató, ami teljes körű védelmet tudna biztosítani képeinknek. Be kell látni, ha a fotó felkerült egy online felületre, onnantól már szabad préda, és aki le akarja másolni, az le is fogja. Viszont számos olyan eszköz áll rendelkezésünkre, amelyekkel meg tudjuk nehezíteni az ilyen emberek dolgát.

Vízjel

Azok a szolgáltatók, akik kép webhostingot kínálnak, az ügyfelek rendelkezésére fognak bocsátani olyan galéria eszközöket, amik védelmi megoldások széles skáláját kínálják. Ilyen a vízjel is. A vízjel lehet a domain név, egy szöveg a szerzői jogokról, de akár egy kép is. A vízjellel azt érjük el, hogy bárki, aki az oldalunkról letölt egy fényképet, az egyúttal a képen levő vízjelet is letölti. Ez eléggé el tudja torzítani a képet ahhoz, hogy megelőzze a letöltést, de azt biztos, hogy megakadályozza, hogy valaki hozzáadja a letöltött képet a saját oldalához.

Alacsony felbontás

Azzal, hogy alacsony felbontású képeket használunk az oldalunkon biztosítjuk, hogy a fotókat csak online lehessen felhasználni. Ha valaki el is lopja a képet, akkor sem tud rajta nagyítani jelentős torzítás nélkül. Nyomtatott médiában pedig egyenesen lehetetlen lesz felhasználni.

Használjon Flash-t a diavetítés vagy a galéria megjelenítésére

A Flash használata jelentősen megnehezíti a hagyományos „jobb klikk és másolás” technikát. Mindenképpen érdemes rákérdezni a szolgáltatónál, hogy a Flash támogatás benne van-e a kínálatukban, mielőtt aláírjuk a szerződést.

Használjon táblázatokat

A képeket be lehet ágyazni egy táblázat hátterének is, ezzel téve sokkal nehezebbé a másolásukat. A hozzáértőbbek egy HTML-táblázat segítségével azt is megcsinálhatják, hogy feldarabolják, majd újra összeállítják képeiket.

Használjon JavaScriptet

Ha a webhosting szolgáltató támogatja a Java-t, akkor a JavaScript segítségével könnyedén kikapcsolható a jobb klikk funkció. Persze ezzel nem csak a másolás lehetősége tűnik el, hanem minden egyéb is, szóval jól meg kell fontolni, hogy ez a tiltás mennyiben befolyásolja az oldal funkcionalitását.

Nézzen utána a biztonsági funkcióknak

Arra kell törekedni, hogy a kiválasztott szolgáltató megbízható legyen és megfelelő biztonsági megoldásokat kínáljon, mint például a biztonsági mentés, a vírusirtó és egy anti-spam eszköz sem árthat.

Képeink védelme nyilvánvalóan időigényes és nagy szorgalmat igénylő feladat, de némi türelemmel és egy jó szolgáltatóval, hosszú távon mindenképpen kifizetődik a befektetett munka.

Kapcsolódó cikkek