« Vissza

Hogyan legyen átlátható honlapunk?

Weboldalkészítés

Az ideális online tartalom létrehozása egy kihívásokkal teli folyamat. Talán a legnagyobb megoldandó feladat a külalak kialakításánál az olvashatóság és az érthetőség elérése. Ha az oldalon található tartalom könnyen olvasható, akkor a látogatók nagyon gyorsan megemésztik a fontos információkat. Egy jó honlap hatékonyan használja a színek, betűtípusok, térközök, stb. megfelelő kombinációját. Az alábbiakban hét tippet fogunk megosztani, amelyekkel könnyedén befogadhatóbbá teheti weboldalát. A tippek megfontolása közben mindig tartson szem előtt három irányelvet:

 • A szövegnek könnyen olvashatónak kell lennie
 • A tartalomnak könnyen érthetőnek kell lennie
 • A tartalomnak könnyen átfuthatónak kell lennie

A tartalom legyen annyira tömör, amennyire csak lehet

A weboldalak látogatói nem szeretnek sokat olvasni, és csak nagyon kis részük olvas el egy-egy cikket az elejétől a végéig. Hajlamosak továbbá gyorsan átfutni a szöveget, kulcsszavakat keresnek benne, hogy gyorsabban megtalálják a számukra fontos információt. Annak érdekében, hogy a lehető legtöbben olvassanak el egy-egy cikket, gondolja át a következőket:

 • Térjen a lényegre minél hamarabb
 • A szükségtelen információkat hagyja ki
 • Rövid szavakat és kifejezéseket használjon
 • Kerülje a hosszú mondatokat
 • A mennyiségeket számokkal írja ki (kétmillió-ötszázezer helyett 2.500.000)

Használjon alcímeket a hosszabb cikkek megtörésére

Az online olvasók hajlamosak szakaszokban, blokkokban olvasni. Ha a weboldal megtekintésekor nem egybefüggő, egész oldalas szöveget találnak, hanem kisebb blokkokra, fejezetekre bontott oldalt, akkor valószínűbb, hogy több tartalmat tudunk átadni. Ha ezeket a blokkokat külön címmel látja el, akkor azok még látványosabban elkülönülnek egymástól.

 • A megfogalmazandó szöveget próbálja logikusan elkülönülő blokkokra bontani
 • Egyszerű, rövid alcímeket használjon
 • Helyezzen el kulcsszavakat az alcímekben

Segítse az olvasókat a gyorsabb olvasásban

A tartalom kialakítása közben, ha szem előtt tartja az átfutásra való hajlamot, sokkal hatékonyabbá teheti a honlapját.

 • A címekben, alcímekben, linkekben a látogatók általában csak az első néhány szót olvassák el, így ezek közül valamelyik legyen kulcsszó
 • A blokkok elején helyezze el a legfontosabb információkat, röviden, tömören, velősen megfogalmazva. Ezeket kövessék a kiegészítő információk és a legvégén néhány kapcsolódó tartalom

Használjon felsorolást és karakterformázást

Az olvasók hajlamosak több időt eltölteni a szöveges blokkoktól eltérően formázott szavaknál, felsorolásoknál. Használja ezt ki!

– Gondolkodjon felsorolások alkalmazásán, ha a tartalom megengedi!

– A legfontosabb információkat emelje ki eltérő betűszínnel, dőlt vagy félkövér stílussal!

Jól különítse el a szöveges blokkokat

Az olvashatóságot nagyban megkönnyítheti, ha jól alkalmazza a betűk, szavak, sorok és bekezdések közötti térközöket. A jól elkülönülő részek felgyorsíthatják a honlap olvasását, és így a tartalom befogadását is.

Használjon linkeket

Használja ki a linkekben rejlő lehetőségeket! A kiegészítő és kapcsolódó tartalmakat egyszerűen linkelheti a szövegben, ha ezt kulcsszavakon keresztül teszi, akkor még jobban figyelemfelkeltő lesz. A linkeket emelje ki karakterformázással, például eltérő betűszínnel, aláhúzással, valamint a már meglátogatott linkek formázása térjen el a még nem meglátogatottaktól.

Használja ki a grafikus megjelenítést

Egy-egy kép vagy ábra többet mondhat ezer szónál is. Ha megfelelő mennyiségben alkalmazza ezeket a blokkokon belül, akkor nagyban javíthatja az olvashatóságot és az érthetőséget. A jól megválasztott képek, ábrák, egész szöveges blokkokat cserélhetnek ki, tömörítve így a tartalmat. Kerülje el viszont, a csak dekoráció miatt alkalmazott képeket, valamint ha az interneten keres rá egy-egy képre, ne a legelső találatok közül válasszon, hiszen ezeket valószínűleg már az olvasók is rengetegszer látták már máshol.

Kapcsolódó cikkek